21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIohannis: Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia constituie un semnal extrem de îngrijorător

Iohannis: Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia constituie un semnal extrem de îngrijorător

Preşedintele României, Klaus Iohannis, consideră că opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia referitoare la modificările aduse Legilor justiţiei constituie un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independenţa justiţiei, comisia confirmând punctele de vedere exprimate de societatea civilă şi CSM, informează Mediafax. 

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, consideră că opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia referitoare la modificările aduse Legilor justiţiei constituie un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independenţa justiţiei. Prin documentul făcut public astăzi, Comisia confirmă punctele de vedere exprimate de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători şi procurori, cât şi de Preşedintele României, inclusiv prin sesizările de neconstituţionalitate şi cererile de reexaminare formulate la aceste legi”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit Preşedinţiei, concluziile cuprinse în această opinie preliminară, care are aceeaşi valoare juridică precum opinia finală care va fi formal adoptată în luna octombrie, fără modificări, de către Comisie, indică impactul negativ pe care punerea în aplicare a unora dintre aceste modificări legislative l-ar avea asupra sistemului judiciar.

”În vederea garantării independenţei justiţiei şi a consolidării statului de drept din România, recomandările cuprinse în opinia Comisiei de la Veneţia trebuie valorificate, astfel încât lupta împotriva corupţiei să continue. Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului, în calitate de unică autoritate legiuitoare a ţării, să nu ignore recomandările organismului european.

Totodată, Preşedintele României precizează că recomandările cuprinse în opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia vor fi avute în vedere cu ocazia sesizării Curţii Constituţionale cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, recent reexaminată de către Parlament. Preşedintele Klaus Iohannis reiterează faptul că România s-a angajat să respecte normele şi valorile europene ale democraţiei constituţionale, iar independenţa procurorilor şi judecătorilor este fundamentul unei justiţii corecte, principiu de la care un stat de drept nu poate abdica”, se mai arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Comisia de la Veneţia a recomandat autorităţilor din România să reexamineze, în proiectele de lege din domeniul justiţiei, modul de numire şi revocare a magistraţilor, în sensul asigurării unor proceduri neutre, prin menţinerea rolului preşedintelui ţării şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS