21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece

Se interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece

Deputaţii au dat marţi vot favorabil proiectului de Lege pentru completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, în sensul stabilirii cotei-părţi din energia termică consumată pentru încălzirea spaţiilor aflate în proprietatea indiviză la maximum 10% din totalul energiei termice înregistrate, nerespectarea normei juridice astfel instituite fiind sancţionată contravenţional. S-au înregistrat 216 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi 4 abţineri. Camera Deputaţilor este decizională în privinţa acestui proiect de lege.
Actul normativ reglementează desfăşurarea activităţilor specifice serviciilor publice de alimentare cu energie termică în sistem centralizat şi prepararea apei calde de consum, respectiv producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice în sistem centralizat, în condiţii de eficienţă şi la standarde de calitate, în vederea utilizării optime a resurselor de energie şi cu respectarea normelor de protecţie a mediului, sănătăţii populaţiei şi dezvoltării durabile, potrivit Agerpres.

Producătorii/furnizorii agentului termic au obligaţia să asigure furnizarea agentului termic conform contractelor încheiate cu autorităţile administraţiei publice locale. Se interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece, definită conform prevederilor legale, de către producătorii şi/sau furnizorii de agent termic primar, precum şi sistarea alimentării cu energie primară a acestora de către producătorii/furnizorii de energie primară.

Potrivit unui alt amendament, serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat poate fi efectuat, în totalitate sau parţial, şi de către operatori privaţi, prin concesionare, parteneriat public-privat sau în oricare altă forma prevăzută de lege.

Va fi asigurat accesul nediscriminatoriu al utilizatorilor şi producătorilor de energie termică la reţelele termice şi la serviciul public de alimentare cu energie termică, în condiţiile legii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS