3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA şaptea ediţie a Summit-ului şefilor de guvern ai statelor ce sunt parte la formatul de cooperare R.P. Chineză - Europa Centrală şi de Est ("16+1")

A şaptea ediţie a Summit-ului şefilor de guvern ai statelor ce sunt parte la formatul de cooperare R.P. Chineză – Europa Centrală şi de Est („16+1”)

Prim-ministrul Viorica Dăncilă va conduce delegaţia României care va participa, sâmbătă, la cea de-a şaptea ediţie a Summit-ului şefilor de guvern ai statelor ce sunt parte la formatul de cooperare R.P. Chineză – Europa Centrală şi de Est („16+1”), organizat la Sofia, în Bulgaria.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, remis AGERPRES, obiectivul major al Summit-ului este de a promova cooperarea deschisă şi pragmatică între statele participante în domenii de interes comun, precum energie, comerţ, infrastructură, agricultură, mediu şi contacte interumane, în scopul sprijinirii proceselor de dezvoltare ale acestora. Totodată, va fi evaluat stadiul proiectelor aflate în implementare şi vor fi lansate noi iniţiative de colaborare în format „16+1”.

Principalul moment al Summit-ului va fi sesiunea plenară de dialog la nivelul şefilor de guvern din ţările participante. În marja evenimentului va avea loc forumul de afaceri China-Europa Centrală şi de Est, şefii de guvern prezenţi la Summit urmând să ia parte la ceremonia de deschidere a Forumului, se arată în comunicat.

De asemenea, reuniunea va oferi prilejul organizării de întâlniri bilaterale cu şefii delegaţiilor participante la Summit. Astfel, prim-ministrul Dăncilă va avea o întrevedere cu premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze, Li Keqiang, şi cu omologi din ţările Europei Centrale şi de Est, se precizează în comunicat.

Formatul de cooperare China – Statele Europei Centrale şi de Est („16+1”) a fost iniţiat în anul 2011, în marja vizitei în Ungaria a premierului Republicii Populare Chineze, Wen Jiabao. Atunci a avut loc o primă reuniune în acest format, cu participarea miniştrilor economiei şi dezvoltării din statele partenere.

Statele europene participante sunt: Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. Totodată, au statut de observatori Austria, Belarus, Elveţia, Grecia, Serviciul European de Acţiune Externă al UE şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

În fiecare an, are loc un Summit „16+1” la nivel de prim-miniştri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS