6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNew York Times: România a slăbit legislația privind abuzul de putere în doar trei zile

New York Times: România a slăbit legislația privind abuzul de putere în doar trei zile

Parlamentul român a aprobat modificări ale codului penal într-o manieră total neobișnuită, ținta fiind schimbarea prevederilor privind abuzul de putere, cu efecte pe termen lung privind statul de drept, scrie Hotnews, citând New York Times.

“Ceea ce se întâmplă în aceste zile se numește dictatura majorității și dăunează grav democrației”, a spus președintele Klaus Iohannis, citat de cotidianul american.

Sute de cazuri de abuz în serviciu sunt pe rolul instanțelor din România, fiind implicați înalți funcționari și politicieni, iar modificările legsilative ar putea afecta aceste dosare. O implicare directă ar putea avea asupra președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, președinte al partidului de guvernărmânt PSD.

New York Times explică faptul că acesta a fost condamnat deja în primă instanță pentru abuz în serviciu în cazul celor două angajate ale direcției pentru asistența copilului care lucrau, de fapt, pentru partid.

Cotidianul amintește că Dragnea mai are o condamnare cu suspendare pentru fraudă electorală în dosarul Referendumului, dar și tentativele de amendarea a legii penale prin OUG 13 care au declanașat cele mai mari proteste din România, de după căderea comunismului.

Cotidianul îl citează și pe purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene care a precizat pentru New York Times că oficialii de la Bruxelles monitorizează cu atenție ceea ce se întâmplă la București și nu vor ezita să ia măsuri.

De asemenea, în articol este menționat și avertismentul celor 12 ambasade, printre care SUA, care au atras atenția asupra modificării codurilor penale.

New York Times invocă posibilitatea suspendării președintelui Klaus Iohannis care se opune demersurilor coaliției PSD-ALDE, comentând că, la București, va fi o vară fierbinte, urmată de o toamnă grea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS