11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIohannis a atacat la Curtea Constituțională Legea privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții

Iohannis a atacat la Curtea Constituțională Legea privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, miercuri, Curtea Constituţională în legătură cu Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii – S.A., susţinând că al astfel de decizie trebuie realizată printr-un act al administraţiei centrale, nu printr-o lege adoptată de Parlament, informează Mediafax.

„Din faptul că statul are calitatea de unic acţionar pe toată durata existenţei FSDI, iar scopul înfiinţării FSDI este acela de a dezvolta şi finanţa din fonduri proprii şi din fonduri atrase proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile rezultă că FSDI este o societate ce va desfăşura o activitate comercială, persoană juridică de drept public în sensul art. 191 alin. (2) din Codul civil. Prin urmare, înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni trebuia realizată printr-un act al autorităţilor administraţiei publice centrale, iar nu prin lege”, se arată în textul sesizării depusă de preşedintele Klaus Iohannis la CCR.

„Legea criticată este neclară şi sub aspectul lipsei oricăror menţiuni referitoare la monitorizarea FSDI de către orice altă autoritate, inclusiv de către Eurostat pe perioada existenţei acestuia. De asemenea, în conturarea regimului juridic al FSDI nu se regăsesc trimiteri referitoare la normele europene incidente şi obligatorii pentru desfăşurarea activităţii unui astfel de fond”, mai argumentează şeful statului.

Iohannis critică şi lipsa de claritate reglementărilor privind stabilirea componenţie Consiliului de Supraveghere a FSDI

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS