22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRaport SUA: România nu respectă pe deplin minimum de standarde pentru eliminarea traficului de persoane

Raport SUA: România nu respectă pe deplin minimum de standarde pentru eliminarea traficului de persoane

Guvernul României nu respectă pe deplin minimum de standarde pentru eliminarea traficului de persoane, totuşi face eforturi semnificative în acest sens, şi-a intensificat eforturile faţă de perioada anterioară şi, prin urmare, România a rămas la nivelul 2, se arată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situaţia traficului de persoane pentru anul 2018, informeaza Capital.ro.

„Autorităţile au demonstrat eforturi sporite prin utilizarea în creştere de către procurori a legii împotriva traficului de persoane, inclusiv prin participarea în echipe comune de anchetatori cu mai mulţi omologi europeni, punerea în aplicare de noi campanii de prevenţie şi elaborarea unui proiect de acţiune pe plan naţional. Cu toate acestea, autorităţile nu au îndeplinit standardele minime în mai multe domenii-cheie. Lipsa unei finanţări guvernamentale suficiente pentru ONG-uri pentru servicii de asistenţă şi protecţie a continuat să fie o problemă, lăsând majoritatea victimelor neprotejate, expuse unor noi traume, fără servicii şi vulnerabile la trafic”, se menţionează în raportul citat, potrivit Capital.ro. Procedurile birocratice au continuat să împiedice accesul victimelor la îngrijire medicală. Autorităţile au investigat mai puţine infracţiuni de trafic, instanţele au condamnat în mod semnificativ mai puţini traficanţi, iar oficialii au identificat mai puţine victime.

În raportul său, Departamentul de Stat al SUA recomandă României să sporească în mod semnificativ eforturile de investigare, de urmărire penală şi de condamnare a traficanţilor, inclusiv a oficialilor complici, şi să dea sentinţe proporţionale cu gravitatea infracţiunii; să identifice proactiv potenţialele victime, în special în rândul celor vulnerabili precum migranţii şi solicitanţii de azil, copiii din centrele de plasament guvernamentale, copiii implicaţi în cerşit şi persoanele care practică prostituţia, prin îmbunătăţirea instruirii ofiţerilor de poliţie şi a inspectorilor de muncă privind recunoaşterea indicatorilor de exploatare; acordarea de sprijin financiar ONG-urilor pentru servicii acordate victimelor şi dezvoltarea şi instituirea unui mecanism formal pentru gestionarea fondurilor; modificarea legislaţiei pentru a permite autorităţilor să sancţioneze agenţiile de recrutare pentru infracţiunile legate de trafic; creşterea calităţii consilierii psihologice şi a accesului la asistenţă medicală pentru victime; extinderea eforturilor de formare a funcţionarilor implicaţi în procese judiciare, în special a judecătorilor, privind sensibilitatea faţă probleme legate de trafic; finalizarea, adoptarea şi punerea în aplicare a unui plan naţional de acţiune pentru 2018-2022.

Departamentul de Stat al SUA menţionează în raportul său că autorităţile române au deschis 675 de noi cazuri de trafic în 2017, o scădere de la 864 şi 858 în 2016 şi, respectiv, 2015. Procurorii au lucrat la 481 de presupuse cazuri de trafic 2017, faţă de 552 în 2016; Autorităţile au participat la 43 de echipe comune de anchetă cu mai mulţi omologi europeni, faţă de 21 în 2016. Autorităţile au extrădat 44 de traficanţi în alte ţări europene în baza unor sentinţe. Guvernul nu a raportat nicio investigaţie, urmărire penală sau condamnare a angajaţilor guvernamentali implicaţi în infracţiuni de trafic.

Institutul Naţional al Magistraturii a organizat două conferinţe privind consolidarea cunoştinţelor juridice şi a cooperării cu

procurori şi judecători pentru a proteja drepturile victimelor în timpul procedurilor judiciare; 93 judecători, procurori, avocaţi şi psihologi au participat. Procurorii au participat la programe de instruire privind investigarea şi urmărirea cazurilor de trafic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS