11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎCCJ sesizează CSM xu privire la poziţiile publice exprimate în ultima perioadă la adresa insituţiei şi judecătorilor

ÎCCJ sesizează CSM xu privire la poziţiile publice exprimate în ultima perioadă la adresa insituţiei şi judecătorilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii pentru a se stabili dacă poziţiile publice exprimate în ultima perioadă la adresa ÎCCJ şi a judecătorilor ei sunt de natură a le afecta independenţa, imparţialitatea sau reputaţia, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al ÎCCJ, Adunarea generală a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dezbătut luni unele chestiuni de actualitate privind activitatea instanţei şi poziţiile publice exprimate la adresa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a judecătorilor ei.

„În urma dezbaterilor care au avut loc s-au hotărât următoarele: emiterea unei adrese către Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea exercitării atribuţiei prevăzute în art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii atunci când, prin diferite atitudini sau afirmaţii publice, sunt afectate independenţa, imparţialitatea sau reputaţia judecătorilor ori se creează suspiciuni nejustificate cu privire la acestea”, se precizează în comunicat.

Instanţa supremă mai cere instituţiilor de presă scrisă şi audiovizuală să dea dovadă de echilibru atunci când preiau şi difuzează informaţii, nesusţinute de probe, cu privire la activitatea instanţelor judecătoreşti şi la conduita judecătorilor.

De asemenea, Adunarea generală a decis formularea unui apel către persoanele şi instituţiile care lansează afirmaţii în spaţiul public, în sensul de a prezenta şi probele care le susţin declaraţiile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS