8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlegeri în Turcia: Primul test major pentru Erdogan

Alegeri în Turcia: Primul test major pentru Erdogan

Alegătorii turci decid astăzi dacă îi acordă sau nu un al doilea mandat, de cinci ani, lui Recep Tayyip Erdogan pentru funcţia de preşedinte. Turcia se află în stare de urgenţă decretată în urma loviturii de stat nereuşite din iulie 2016. Deşi iniţial au fost programate pentru noiembrie 2019, aceste alegeri au fost devansate de Erdogan.

Dacă nici un candidat nu obţine duminică peste 50% din voturi, un al doilea tur, va avea loc pe 8 iulie. Alegerile prezidenţiale şi parlamentare anticipate din Turcia au loc în contextul în care preşedintele Recep Tayyip Erdogan vrea consolidarea puterii, după modificarea Constituţiei.

Recep Tayyip Erdogan va implementa noul sistem constituţional prezidenţial, eliminând postul de prim-ministru şi centralizând puterea prin funcţia de preşedinte.

Printre politicienii care candidează împotriva lui Recep Erdogan se numără Muharrem Ince, din cadrul Partidului Popular Republican (CHP), fostul lider prokurd Selahattin Demirtas, aflat în detenţie, şi fostul ministru de Interne Meral Aksener, din cadrul formaţiunii politice Iyi. Dacă niciun candidat nu va obţine majoritate în scrutinul prezidenţial, pe 8 iulie va avea loc turul al doilea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS