10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor în timpul campaniei de recoltare a cerealelor păioase

Reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor în timpul campaniei de recoltare a cerealelor păioase

În perioada următoare, specialiştii Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al Judeţului Mehedinţi vor desfăşura activităţi preventive cu privire la respectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor, specifice campaniei de recoltare a cerealelor păioase, în judeţul Mehedinţi. Pentru prevenirea incendiilor pe timpul campaniei de recoltare a cerealelor păioase, care pot afecta mediul, producând pagube materiale însemnate, chiar pierderi de vieţi omeneşti, specialiştii recomandă respectarea unor reguli şi măsuri:
– La lucru, se vor admite doar utilajele verificate tehnic de către persoanele autorizate şi ale căror ţevi de eşapament sunt prevăzute cu dispozitive omologate de reţinere a scânteilor, iar lucrările vor începe prin izolarea lanurilor faţă de drumuri, păduri şi căi ferate prin crearea unor fâşii paralele arate cu dimensiunea cuprinsă între 20 – 30 m.
– Începând cu perioada coacerii şi până la terminarea recoltării cerealelor, se interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanurile de cereale şi pe mirişti.
Locurile pentru fumat nu se vor amplasa la o distanţă mai mică de 50 m faţă de culturile de cereale păioase, în perioada coacerii şi recoltării, precum şi faţă de locurile de depozitare a paielor. De asemenea, faţă de depozitele şi punctele de alimentare cu combustibil, distanţa va fi de peste 40 m.
– Punctele de alimentare cu carburanţi se vor stabili la cel puţin 20 m în afara lanurilor de cereale, iar aprovizionarea maşinilor agricole la punctele de alimentare, se va face cu motoarele oprite.
– Maşinile si utilajele agricole vor fi dotate cu stingătoare cu praf şi dioxid de carbon, iar personalul de deservire va fi instruit cu privire la respectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor.
Reamintim cetăţenilor că, în perioada caniculară şi de secetă prelungită, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
În situaţiile în care, din motive tehnice, nu se pot distruge dăunătorii terenurilor agricole decât prin ardere controlată, arderea miriştilor se execută: prin parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate, izolând zona de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, cu asigurarea personalului de supraveghere pentru stingerea eventualelor incendii.
Pentru suprafeţele de ardere mai mici de 5 ha se vor asigura substanţele şi mijloacele de stingere necesare, iar pentru suprafeţele mai mari de 5 ha se impune prezenţa unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt, sub supraveghere permanentă. Este obligatorie stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii, fiind interzisă acoperirea focarelor cu pământ.
Totodată, arderea miriştilor, a resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul – emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu, şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 la 2500lei.
Se exclude de la această obligație, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetățenești, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.
Observarea unui început de incendiu se anunţă, imediat, la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS