14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj11 școli din Dolj, pe podium la evaluarea națională

11 școli din Dolj, pe podium la evaluarea națională

Primele rezultate ale examenului de evaluare națională au fost afișate ieri. În Dolj, procentul de promovare continuă să fie în scădere în ultimii ani. Anul acesta este de 68,82%, cu 1% mai mic decât anul trecut. În ceea ce privește mediile de zece se fac salturi. Dacă în 2016 au fost patru medii, anul trecut au fost 11, iar în această sesiune sunt 23 de astfel de rezultate. Doljul este în acest an pe locul III la nivel național în ceea ce privește mediile de zece la acest examen. Există în continuare însă școli la care niciun elev nu a promovat. Inspectorii școlari spun că rezultatele s-ar putea îmbunătăți după rezolvarea contestațiilor.

Absolvenții de clasa a VIII-a au aflat ieri rezultatele la evaluarea națională. În Dolj, la acest examen, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj s-au înscris 4.473 de elevi, dintre care 351 au absentat și un elev a fost eliminat. „Anul acesta, prezența la acest examen a fost foarte mare, de 92,15%“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună. Procentul de promovare este 68,82%, fiind în ușoară scădere față de anul trecut, când la rezultatele inițiale promovabilitatea a fost de 69,97%. În cifre, în această sesiune au promovat 2.837 de elevi.
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj a pus accent pe mediile de zece în această sesiune, fiind înregistrată o creștere considerabilă. „Spre deosebire de anul trecut, când au fost 11 medii de zece, anul acesta sunt 23 de astfel de medii. Aceste rezultate au fost înregistrate atât în Craiova, cât și la școli din județ“, a mai spus inspectorul școlar general. Elevii de zece de anul acesta provin din 11 unități școlare.
„În județ este o medie de zece la Școala gimnazială nr. 5 Băilești și o medie de zece la Școala gimnazială nr. 1 Dăbuleni. În Craiova s-au înregistrat cinci medii de zece la Școala gimnazială «Mircea Eliade», patru medii de zece la Colegiul Național «Frații Buzești» și tot patru medii de zece la Școala gimnazială «Traian». Câte două medii de zece sunt la Școala gimnazială «Alexandru Macedonski» și la Colegiul Național «Ștefan Velovan». De asemenea, câte o medie de zece a fost și la Școala gimnazială «Decebal», Școala gimnazială «Mihai Viteazul» și Școala gimnazială «Sfântul Dumitru» și la Colegiul Național «Carol I». Și poate după contestații vom mai avea și alte medii de zece“, a mai spus inspectorul şcolar general Monica Sună. Pe discipline sunt mai multe note de zece. „În Dolj, sunt 97 de note de zece la limba și literatura română și alte 97 de note de zece la matematică“, precizează inspectorii școlari.

Inspectorul școlar general Monica Sună a anunțat primele rezultate ale evaluării naționale (Foto: Lucian Anghel)

Două școli cu 100%

În ceea ce privește reușita elevilor pe unități școlare, inspectorul școlar general Monica Sună a precizat că sunt două școli cu 100% promovați. Una este Școala gimnazială „Marin Sorescu“ din Bulzești, unde au fost zece elevi înscriși și toți au promovat cu medii între 5,90 și 9,20. Tot cu 100% promovați este și Școala gimnazială „Mircea Eliade“ din Craiova, cu 135 de elevi. Această unitate școlară este de ani buni pe primul loc în ceea ce privește reușita la acest examen național, media generală fiind peste 9.00. În plus, aproape anual a avut elevi de media zece și în această sesiune are cele mai multe astfel de rezultate. Inspectorii școlari spun însă că o altă noutate a acestei sesiuni este că 19 școli au procent de promovabilitate peste 90%.

Școli cu rezultate foarte slabe

La polul opus se află școlile cu rezultate foarte slabe. Și anul acesta există o astfel de listă. Monica Sună a precizat că sunt patru școli la care niciun elev nu a obținut media cinci. Acestea sunt Școala gimnazială „Anton Pann“ din Craiova, Școala Profesională Specială Craiova, Școala gimnazială Vela și Școala gimnazială Sălcuța. În aplicația Ministerului Educației Naționale sunt însă și alte unități de învățământ la care niciun elev nu a promovat. Acestea sunt Liceul Tehnologic „Petre Baniță“ din Călărași, Școala gimnazială „Amza Pellea“ din Băilești, Școala gimnazială „Carol al II-lea“ Dioști, Școala gimnazială Gubaucea, Școala gimnazială nr. 6 Băilești, Școala Ocolna, Școala Tunarii Vechi. Purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj, inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu, spune „că aceste rezultate sunt ale unor școli cu statut de structură, iar cele patru școli cu zero promovați raportate de ISJ Dolj sunt școli cu personalitate juridică“. Sunt însă și trei unități la care nu s-a prezentat nici un elev la examenul național. Acestea sunt Școala Obedeanu, Școala Palilula și Școala Mofleni. În plus, în ceea ce privește promovarea examenului între 0-20% sunt 12 unități școlare. Procente de promovare peste 50% au fost înregistrate la 89 de unități școlare din 156 existente în județul Dolj. Rezultatele finale, după contestații, se vor afișa pe 23 iunie.

OLT: Șapte elevi de 10. Un sfert dintre candidați, medii sub 5

Rezultatele de la evaluarea națională, înainte de contestații, arată că 74% dintre candidații din județul Olt au reușit să obțină medie peste 5. Șapte candidați au înregistrat note de 10 atât la limba română, cât și la matematică, toți elevi de excepție, printre ei numărându-se și eleva care va reprezenta România la Balcaniada de Matematică, Diana Țolu fiind deja în Grecia, unde începe competiția. Din aceeași școală, alți trei elevi au obținut media 10, la Școala Gimnazială „Eugen Ionescu“ Slatina fiind în total 22 de note de 10 (8 la matematică și 14 la limba română). Medii de zece au obţinut însă şi Școala Gimnazială „Mihail Drumeș“ Balș, Colegiul Național „Ion Minulescu“ Slatina și Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu“ Slatina.
49 de elevi din Olt au reușit să obțină nota 10 la limba și literatura română, iar 31 au înregistrat aceeași performanță la matematică. Notele sub 5 la matematică au depășit, în acest an, 39% din totalul candidaților, în timp ce note sub 5 la limba română au fost doar 13%.
În județul Olt, examenul de evaluare națională s-a susținut în 77 de centre, lucrările elevilor fiind corectate în județul Mehedinți. Peste 300 dintre elevii înscriși în examen au ales să nu se prezinte, în timp ce alți aproximativ 500 de elevi de clasa a VIII-a au rămas cu situația neîncheiată. Rezultatele în urma contestațiilor vor fi făcute publice sâmbătă, 23 iunie 2018.

MEHEDINŢI: 65,31%, note peste 5

65,31% dintre absolvenţii clasei a VIII-a din judeţul Mehedinţi au promovat examenul de evaluare naţională. Au susţinut examenul 1.747 de elevi din cei 1.959 care aveau situaţia încheiată la finalul anului şcolar. Trei elevi de la Colegiul Naţional „Traian“ din municipiul Drobeta Turnu Severin au promovat evaluarea naţională cu media 10. Tot de la „Traian“ este şi eleva care s-a clasat pe locul IV, cu media 9,90. Cu aceeaşi medie a promovat examenul şi o elevă a Colegiului Naţional „Gheorghe Ţiţeica“. La polul opus sunt trei elevi care au obţinut nota 1 la ambele probe. Aceştia provin de la şcolile din Iloviţa, Isverna şi Corcova. De altfel, cei mai mulţi elevi care nu s-au prezentat la examen provin din mediul rural. Note peste 5 sunt 1.141.

VÂLCEA: Doar trei medii de 10

Din cei 2.603 absolvenţi ai clasei a VIII-a din judeţul Vâlcea, prezenţi la examenul de evaluare naţională, doar trei au obţinut nota maximă. Aceştia sunt de la Şcolile Gimnaziale „Take Ionescu“ şi nr. 10 din Râmnicu Vâlcea, precum şi de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu“ din Drăgăşani. 75,64% dintre elevi au obţinut note mai mari de 5, peste media pe ţară, care este de 73,05%.

GORJ: Procent de promovabilitate de 71,18% la evaluarea națională

Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj

Procentul de promovabilitate la examenul de evaluare naţională în Gorj este de 71,18%, reprezentând medii peste 5. Au fost obţinute 25 de note de 10 la matematică şi 22 la limba română. De asemenea, 559 de elevi au obţinut între 9 şi 10 la limba română şi 155 – la matematică. Trei elevi din judeţul Gorj au avut media 10 la examenul de evaluare naţională. Este vorba de Ana Maria Bîzgă, de la Colegiul Naţional „Spiru Haret“, Ştefania Drăghici, de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Tătărăscu“ şi Monica Trocan, de la Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu“, toate din municipiul Târgu Jiu. La evaluarea naţională au participat 2.894 de candidaţi. Au fost înregistraţi 60 de absenţi. Niciun candidat nu a fost eliminat din examen. Copiii nemulţumiţi de note au putut să depună ieri contestaţii la centrele unde au susţinut probele. În Gorj au fost 18 centre de examen la: Târgu Jiu, Bâlteni, Bustuchin, Motru, Mătăsari, Târgu-Cărbuneşti, Turburea, Stoina, Tismana, Turceni, Novaci, Bumbeşti-Jiu şi Rovinari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS