5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProcurorii CSM vor schimbarea procedurii de numire şi revocare a şefilor de parchete

Procurorii CSM vor schimbarea procedurii de numire şi revocare a şefilor de parchete

Procurorii CSM au decis să trimită ministrului Justiţiei şi preşedintelui Comisiei pentru Legile Justiţiei, Florin Iordache, o propunere de modificare a articolului de lege ce vizează numirea şi revocarea şefilor de parchete, scrie Mediafax.  Procurorii CSM vor să propună revocarea sau numirea sau să aibă aviz conform.

„În şedinţa din data de 12 iunie 2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea domnului Tudorel Toader, Ministrul justiţiei şi a domnului Florin Iordache, Preşedintele Comisiei Speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, în legătură cu propunerea de modificare a dispoziţiilor art. 54 alin. (1) şi (4) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care reglementează procedura de numire şi, respectiv, de revocare din cele mai înalte funcţii de conducere în cadrul Ministerului Public”, arată CSM, printr-un comunicat de presă.

Concret, în contextul deciziei Curţii Constituţionale privind revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Secţia pentru procurori propune modificarea alineatelor (1) şi (4) din Legea 303/2004 Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care stabilesc modul în care procurorii de rang înalt sunt numiţi, dar şi revocaţi din funcţie.

„Art. 54.- (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justiţiei, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. (4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justiţiei. Secţia pentru procurori se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător”, este una dintre propunerile Secţiei pentru procurori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS