22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea privind organizarea şi funcţionarea DIICOT, promulgată de preşedinte

Legea privind organizarea şi funcţionarea DIICOT, promulgată de preşedinte

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea OUG pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), scrie Mediafax.

Pe 7 mai, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, această iniţiativa legislativă, iar actul normativ prevede „reformarea DIICOT pe trei componente distincte: management, întărirea şi eficientizarea funcţiei de conducere, organizarea internă şi funcţionarea Direcţiei, raportat la noile necesităţi de investigare şi analiză a fenomenului infracţional reprezentat de criminalitatea organizată şi urmărirea penală, întărirea eficacităţii acesteia prin întărirea capacităţii de efectuare a investigaţiilor financiare şi prin completarea personalului Direcţiei cu lucrători de poliţie judiciară”, potrivit expunerii de motive a textului proiectul de lege.

În forma adoptată de forul superior al Parlamentului, senatorii jurişti au eliminat din lege un alineat al articolului 7 care prevedea: „Prin derogare de la prevederile art. 301 din Codul penal exercitarea atribuţiilor prevăzute în alineatul precedent nu poate fi considerată conflict de interese”. În plus, un amendament a fost respins la articolul 4, adoptându-se reformularea articolului prin care a fost stabilit, prin regulament intern, cine să conducă departamentele sau compartimentele din cadrul DIICOT.

Alt decret semnat de şeful statului estecel pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 112/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2016 privind reglementarea unor măsuri în vederea conformării statului la unele obligaţii de mediu din sarcina operatorilor economici din industria extractivă, aflaţi sub autoritatea Ministerului Economiei. De asemenea, Iohannis a semnat, luni, şi decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 85/2017 pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, precum şi pentru acordarea unor burse de studii etnicilor români cu domiciliul stabil în Ucraina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS