3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn pilot rus dat dispărut în 1987, în timpul invaziei sovietice din Afganistan, este în viață și vrea să se întoarcă acasă

Un pilot rus dat dispărut în 1987, în timpul invaziei sovietice din Afganistan, este în viață și vrea să se întoarcă acasă

Un pilot rus, dat dispărut și considerat mort după ce avionul său a fost doborât în urmă cu trei decenii în timpul intervenției sovietice din Afganistan, este în viață și vrea să se întoarcă acasă, a anunțat o organizație de veterani, potrivit Guardian, citat de HotNews.ro.
”Este încă în viață. Este extraordinar. Acum are nevoie de ajutor”, a declarat Valery Vostrotin, șeful uniunii parașutiștilor ruși. El nu a vrut să îi dea numele din motive de confidențialitate.

Pilotul a fost doborât în 1987 și acum probabil are peste 60 de ani, a spus Vyacheslav Kalinin, directorul adjunct al organizației de veterani Frăția din Luptă. El a sugerat că pilotul ar putea fi în Pakistan, unde Afganistanul a avut lagăre pentru prizonierii de război și a spus că acesta vrea să revină acasă.
În războiul din Afganistan, între 1979 și 1989 au fost doborâte 125 de avioane sovietice. Când armata societică s-a retras, circa 300 de soldați erau dați dispăruți. De atunci, 30 dintre ei s-au întors în țările natale.
Kommersant scrie că doar un pilot sovietic a fost doborât în 1987, fiind vorba de Sergei Pantelyuk, originar din regiunea Rostov, dat dispărut împreună cu avionul după ce decolase din aeroportul Bagram, aflat la nord de Kabul, acum bază americană.
Șeful organizației locale de veterani a afirmat că și mama și sora lui sunt în viață, iar un ziar tabloid a găsit-o pe fiica de 31 de ani a lui Pantelyuk, născută cu doar câteva luni înainte ca tatăl ei să fie dat dispărut.
Senatorul rus Frants Klintsevich a declarat pentru Ria Novosti că există multe cazuri similare. El a afirmat că, acum câțiva ani, a întâlnit un fost soldat sovietic într-o vizită în Afganistan, care nu a vrut să-și dea numele, vorbea rusește cu difcultate și i-a spus că e prea târziu pentru el să se mai întoarcă acasă.
Un alt astfel de caz este cel al lui Bakhretdin Khakimov, care a fost intervievat de AFP în 2015, el fiind printre cei care au ales să rămână acolo. Khakimov a fost rănit grav și îngrijit de localnici, ulterior convertindu-se la Islam.
„Am rămas în Afganistan pentru că afganii sunt niște oameni foarte buni și ospitalieri”, a explicat el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS