11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA acuză China că ameninţă naţiunile vecine / Washingtonul va menţine prezenţa militară în Asia

SUA acuză China că ameninţă naţiunile vecine / Washingtonul va menţine prezenţa militară în Asia

China instalează sisteme de rachete în zonele disputate din Marea Chinei de Sud în scopul de a intimida statele vecine, acuză James Mattis, secretarul american al Apărării, oferind asigurări că Statele Unite vor menţine prezenţa militară în Coreea de Sud şi în alte ţări din Asia, informează Mediafax.

Aflat în Singapore, la Conferinţa pentru securitate „Dialogul Shangri-La”, James Mattis a acuzat Beijingul că a instalat sisteme de rachete sol-aer şi radare în zone din Marea Chinei de Sud.

„Deşi China susţine contrariul, instalarea acestor capabilităţi are legătură directă cu utilizarea militară în scopul intimidării şi exercitării de presiuni asupra ţărilor vecine”, a afirmat James Mattis, citat de BBC.

„Vreau ca lucrurile să fie foarte clare: prezenţa militară a SUA în zona Indo-Pacifică va fi menţinută. Această zonă strategică este prioritară pentru noi”, a subliniat şeful Pentagonului, potrivit CNN, sugerând că Statele Unite vor menţine prezenţa militară şi în Coreea de Sud, deşi preşedintele Donald Trump urmează să aibă o întrevedere cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, pentru îmbunătăţirea relaţiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS