13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSorina Pintea: 2.500 de fiole de imunoglobulină intră în ţară miercuri

Sorina Pintea: 2.500 de fiole de imunoglobulină intră în ţară miercuri

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că în cursul zilei de miercuri vor intra în ţară 2.500 de fiole de imunoglobulină achiziţionate de la producători, informează HotNews.ro. Sorina Pintea a spus că, din cele 3.800 de doze de imunoglobulină care au intrat în ţară prin mecanismul european de protecţie civilă, aproximativ 850 se mai află în acest moment în depozitele Unifarm.
Ministrul Sănătății a mai promis că la mijlocul lunii mai vor intra în țară încă 9.000 de fiole.
HotNews.ro scria, în urmă cu o săptămână, că pacienții cu imunodeficiențe primare, care nu au acces la tratament din vara anului trecut, din cauză că medicamentele lipsesc din România, au așteptat mai mult de 3 săptămâni pentru ca imunoglobulina adusă în țară pe 31 martie (3.850 de doze), prin Mecanismul de protecție civilă, să fie distribuită către spitale. Ministerul Sănătății a avut nevoie de 3 săptămâni pentru a emite ambele ordine necesare pentru ca medicamentele să fie distribuită către spitale: ordinul care stabilește prețul medicamentelor, emis lunea trecută, și ordinul care introduce medicamentele pe programul național pentru boli rare și sepsis sever, emis 4 zile mai tâziu, vinerea trecută. Abia din acest moment, spitalele au început să lanseze licitațiile pentru a cumpăra imunoglobulina de la Unifarm.
Cel de-al doilea ordin – Ordinul comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, prin care medicamentele sunt introduse pe Programul național pentru boli rare și sepsis sever, dar și pe programele de tratament pentru câteva tipuri de transplant – a fost publicat în Monitorul Oficial vineri, 20 aprilie, la 3 săptămâni după ce medicamentele ajunseseră în țară.
Anterior, un alt ordin de ministru, care stabilea prețul imunoglobulinei (Octagam) aduse pe 31 martie din Austria prin Mecanismul de protecție civilă, fusese publicat în Monitorul Oficial la începutul săptămânii trecute. (Pe larg aici)
Pentru ca spitalele să poată începe să achiziționeze, prin licitație, de la Unifarm (distribuitorul de medicamente al Ministerului Sănătății) imunoglobulina adusă la finalul lunii martie din Austria, era nevoie de emiterea celor două ordine de ministru.
De altfel, câteva spitale au lansat anunțurile de licitație pentru achiziționarea imunoglobulinei aduse din Austria (Octagam) în jurul datei de 20 aprilie, când ordinul care introduce medicamentele în programele naționale de tratament a fost publicat în Monitorul Oficial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS