10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană propune oficial mecanismul de tăiere a fondurilor UE pentru țările membre care încalcă statul de drept, începând cu ciclul financiar următor

Comisia Europeană propune oficial mecanismul de tăiere a fondurilor UE pentru țările membre care încalcă statul de drept, începând cu ciclul financiar următor

​Comisia Europeană a propus, miercuri, oficial, un mecanism prin care ar urma să aibă posibilitatea să suspende și să taie din fondurile europene destinate unor state membre UE care încalcă statul de drept, cu aplicare din următorul cadru financiar multianual, 2021-2027, informează HotNews.ro.  Summitul programat anul vitor la Sibiu va fi crucial pentru tranșarea acestor decizii.

Recent, Polonia a făcut obiectul unei acțiuni de sancționare de Comisia Europeană, pentru încălcarea statului de drept, dar are șanse reduse de finalizare în condițiile în care state membre ca Ungaria de exemplu se opun sancționaării Varșoviei. De asemenea, în Ungaria și România opoziția politică și o parte a societății civile și a presei au reclamat încălcări ale statului de drept.

„O inovație majoră în cadrul bugetului propus este consolidarea legăturii dintre finanțarea UE și statul de drept. Respectarea statului de drept reprezintă o condiție prealabilă esențială pentru buna gestiune financiară și pentru eficacitatea finanțării din partea UE. Comisia propune, prin urmare, un nou mecanism, care să protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficiențele generalizate care afectează statul de drept în statele membre. Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricționeze accesul la finanțarea din partea UE în mod proporțional cu natura, gravitatea și amploarea deficiențelor care afectează statul de drept. O astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie și adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă” – a anunțat executivul UE. (n.r. – majoritatea calificată inversă se utilizează deja în cazul deciziilor privind majoritatea sancțiunilor aplicate pentru deficite excesive și înseamnă că sancțiunile sunt considerate aprobate de către Consiliu, cu excepția cazului în care o majoritate calificată de state membre le contestă.)

La rândul său, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a subliniat necesitatea acestui mecanism.

„Vom asigura buna gestiune financiară prin introducerea primului mecanism privind statul de drept. Aceasta înseamnă să acționăm responsabil când este vorba de banii contribuabililor noștri” – a spus Juncker.

El își dorește un acord rapid, înainte de alegerile europarlamentare din mai 2019, pentru noile măsuri bugetare din Uniunea Eurpeană, în cadrul Parlamentului European și al Consiliului UE.

„Mingea este acum în terenul Parlamentului și al Consiliului. Cred cu tărie că ar trebui să ne propunem să ajungem la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor”, a mai spus liderul de la Bruxelles.

Aceste propuneri apar în pachetul propus pentru cadrul financiar multianual avansat miercuri de Comisia Europeană pentru perioada 2021-2027.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS