6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicatele din sănătate intenţionează să declanşeze greva generală pe 18 mai

Sindicatele din sănătate intenţionează să declanşeze greva generală pe 18 mai

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a stabilit joi programul de proteste, ce va demara cu un miting în Capitală în data de 26 aprilie, urmat de o grevă de avertisment pe 7 mai şi de o grevă generală pe 18 mai, a declarat, pentru Agerpres, prim-vicepreşedintele federaţiei, Iulian Pope.
„A fost Consiliul Naţional. Am stabilit un calendar de acţiuni de protest. Pe 26 aprilie avem un miting în Bucureşti, în paralel, de mâine (vineri – n. r.), colegii ajung în judeţe şi strângem semnături pentru grevă, cu calendare clare: 7 mai grevă de avertisment, 18 mai grevă generală. Acesta este calendarul. Oamenii sunt foarte revoltaţi şi mă îndoiesc că nu se vor strânge semnăturile. Sunt foarte multe nemulţumiri. Au nemulţumiri şi cei care au pierdut şi cei care n-au pierdut, dar se aşteptau să câştige. Sunt discuţii foarte mari”, a explicat Pope.
Acesta a precizat că pe 26 aprilie va fi organizat doar un miting de protest şi, între timp, vor fi demarate toate procedurile pentru declanşarea grevei generale, deoarece „legea ne obligă la minimum 14 zile până putem efectiv să întrerupem lucrul”.
Iulian Pope a subliniat că sindicaliştii solicită modificarea Legii salarizării şi nu a Regulamentului de sporuri.
„Noi cerem modificarea Legii salarizării. Nu regulamentul de sporuri este problema. Problema este la Legea salarizării unitare pentru că, din cauza încorsetării de 30% sporuri, nu putem aplica Regulamentul de sporuri nici măcar la medie. Ştiu că doamna ministru al Muncii a declarat că trebuie modificat Regulamentul de sporuri, dar probabil intenţionează să elimine pragul minim de la Regulamentul de sporuri, astfel încât să se poată încadra în lege, lucru cu care nu suntem de acord. O să deschidem conflictul colectiv de muncă la nivel de sănătate şi asistenţă socială”, a precizat liderul Sanitas.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a scris miercuri, pe pagina sa de Facebook, că regulamentul de sporuri în sistemul de sănătate trebuie revizuit şi că Legea salarizării nu se modifică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS