11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDolj: Preoții din Băilești, reuniți în slujire la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”

Dolj: Preoții din Băilești, reuniți în slujire la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”

Credincioșii din Băilești s-au adunat duminică, 15 aprilie, la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Băilești, pentru a se ruga în cadrul slujbei religioase oficiată în Duminica Tomii de preoții slujitori la bisericile din municipiu. În zi de sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, alături de părintele protopop Cătălin Neacșu, de la Protoieria Băilești.
În cuvântul de învățătură, preotul paroh al Bisericii „Sfinții Apostoli” Ciprian Catană a prezentat sensurile pericopei evanghelice din Duminica Tomii.
În continuare, părintele protopop Cătălin Neacșu, din cadrul Protopopiatului Băilești, a rostit un cuvânt de folos duhovnicesc despre semnificația Evangheliei din Duminica Tomii.

„Duminica de astăzi este prima duminică după marea sărbătoare a noastră, Învierea Domnului. Este cunoscută și ca Duminica Tomii, pentru că în această duminică, Sfântul Apostol Toma s-a încredințat de Învierea Domnului Iisus Hristos pipăind și punând mâna pe coasta Mântuitorului. Așa cum bine știm, imediat după Învierea Mântuitorului, s-a arătat apostolilor și le-a spus «Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi!», încredințându-i prin aceste cuvinte ca opera de propovăduire a Evangheliei în lume trebuia să înceapă. De aici ne dăm seama fiecare dintre noi că avem această misiune în lume, de a continua, de a păstra, de a transmite mai departe și noi credința noastră dreaptă pe care am primit-o de la părinții și de la străbunii noștri. Și iată că după opt zile, prin ușile încuiate, unde Sfinții Apostoli erau împreună și Toma cu ei, Mântuitorul Iisus Hristos se arată din nou, le spune «Pace vouă!», le dă harul Sfântului Duh suflând peste ei și spunând «Luați Duh Sfânt! Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute», apoi adresându-se lui Toma îl încredințează că într-adevăr este Om și Dumnezeu. Lucru pe care Toma îl spune în momentul și după ce își dă și el seama că Mântuitorul este, «Domnul meu și Dumnezeul meu!», a subliniat părintele protopop Cătălin Neacșu.
Biserica „Sfinții Apostoli” din Băilești este prima biserică din municipiu zidită din cărămidă. După cum se specifică din pisania sfântului lăcaș, „Această Sfântă și Dumnezeiască Biserică, în care se cinstesc și se prăznuiesc Sfinții Apostoli Pătru și Pavel, s-a început din temelie în anul mântuirii de la Hristos 1836, de către prințul Barbu Știrbei și a fost sfințită în anul 1839 ”. De-a lungul anilor, biserica a suferit mai multe reparații și consolidări, ultima având loc în anul 1990, când a fost resfințită de către vrednicul de pomenire PS Damaschin, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei în acea perioadă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS