17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudenţii medicinişti se reunesc la Bucureşti, în perioada 13 - 15 aprilie

Studenţii medicinişti se reunesc la Bucureşti, în perioada 13 – 15 aprilie

Studenţii medicinişti se reunesc la Bucureşti, în perioada 13 – 15 aprilie, în cadrul celei de-a XXXVIII-a Adunări Generale a Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR), reuniune care nu a mai avut loc de 10 ani, potrivit organizatorilor.

Cu acest prilej, mai mult de 200 de reprezentanţi ai studenţilor din toate centrele universitare medicale româneşti dezbat şi propun noi acţiuni, pe care doresc să le realizeze în cadrul societăţilor în care activează.

De asemenea, FASMR plănuieşte continuarea procesului de reorganizare internă şi implementare de noi activităţi, conform standardelor şi exemplelor de bună practică preluate de la International Federation of Medical Students Associations.

Pe parcursul celor trei zile, se vor desfăşura numeroase training-uri pe diverse teme, menite să pregătească studenţii pentru un proces reprezentativ eficient şi profesionist, informeaza Agerpres. Nu în ultimul rând, se vor trece în revistă rezultatele acţiunilor din ultima jumătate de an ale fiecărei societăţi studenţeşti în parte, cât şi structurarea şi consolidarea strategiilor pentru perioada ulterioară.

La deschiderea oficială a reuniunii, care a avut loc, sâmbătă, în Sala de Consiliu a Palatului Facultăţii de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila”, au fost prezenţi prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, prorector pe relaţii internaţionale şi europene şi fost preşedinte al federaţiei în perioada 1994 – 1995, prof. dr. Viorel Jinga, prorector pe probleme studenţeşti, Ramona Brad, iniţiatoarea proiectului naţional „2035 – România fără tutun”, numeroşi reprezentanţii ai lumii medicale şi academice.

„Noi reprezentăm studenţii medicinişti din România. Noi suntem aici pentru toţi studenţii medicinişti din România, lucru care ne face responsabili. Vă rog să excelaţi”, a declarat Adrian Păun, preşedintele consiliului de organizare al FASMR.

Temele de discuţie asupra cărora FASMR va elabora o poziţie în următoarea perioadă vizează educaţia medicală – sincronizarea curriculelor universitare la nivel local şi naţional; drepturile omului – protecţia cadrelor medicale din România, sănătatea şi drepturile refugiaţilor; sănătatea publică – campania „Vaccinează-te informat!” de informare a populaţiei generale cu privire la procesul imunizării, din perspectiva experţilor din domeniul medical; sănătatea reproducerii – educaţia sexuală în şcoli şi prevenţia cancerului de col uterin.

O altă problemă care va fi dezbătută vizează organizarea şi structura examenului de rezidenţiat.

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România este o organizaţie independentă, non-guvernamentală şi apolitică care reprezintă interesele profesionale, ştiinţifice, sociale şi culturale ale studenţilor medicinişti. Înfiinţată în 1991, FASMR reflectă interesele comune a peste 25.000 de studenţi medicinişti, în relaţia cu autorităţile statului, cu universităţile din care fac parte şi cu ceilalţi parteneri externi, fiind membră cu drepturi depline a International Federation of Medical Students’ Associations.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS