10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate187 de deţinuţi au beneficiat de permisiunea de ieşire din penitenciar de Paşte

187 de deţinuţi au beneficiat de permisiunea de ieşire din penitenciar de Paşte

De Paşte, 187 de deţinuţi au beneficiat de permisiunea de ieşire din penitenciar pentru 24 de ore sau pentru trei ori cinci zile, a precizat, marţi, pentru Agerpres, Biroul de Presă al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
„În perioada 7.04 – 9.04.2018, în unităţile subordonate, au fost puse în aplicare 187 recompense cu permisiunea de ieşire din penitenciar”, menţionează sursa citată.
ANP menţionează că, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, permisiunea de ieşire din penitenciar nu se acordă la cerere, aceasta constituind o recompensă, iar nu un drept.
Recompensa vizează suplimentarea drepturilor minime la care au dreptul toţi deţinuţii. Acestea se pot acorda deţinuţilor care au o bună conduită şi au dovedit stăruinţă în muncă sau în cadrul activităţilor educative, moral-religioase, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, al instruirii şcolare şi al formării profesionale. Este vorba despre atingerea şi menţinerea unui anumit standard de conduită şi performanţă în activităţile în care sunt implicaţi.
Permisiunea de ieşire din locul de deţinere poate fi acordată numai persoanelor private de libertate care au avut o conduită constant pozitivă şi prezintă suficientă încredere că nu mai comit alte infracţiuni.
ANP subliniază că aceste recompense nu se acordă la cererea celor custodiaţi, ci ca urmare a propunerilor formulate de persoanele competente, angajaţi ai penitenciarelor, în urma evaluării conduitei acestora şi a gradului de implicare în activităţile de reintegrare socială organizate.
„Recompensele cu permisiunea de ieşire din penitenciar pentru o zi sunt acordate de o comisie formată din director (preşedintele comisiei), directorul adjunct pentru siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, directorul adjunct pentru educaţie şi asistenţă psihosocială, la propunerea personalului care desfăşoară activităţi directe cu persoanele condamnate, cu avizul şefului secţiei unde sunt deţinute. Recompensele cu permisiunea de ieşire din penitenciar cu durată mai mare de 24 de ore sunt aprobate de directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la propunerea comisiei mai sus menţionate (…) Data punerii în aplicare a recompensei cu permisiunea de ieşire din penitenciar este stabilită de directorul penitenciarului”, mai precizează Biroul de Presă al ANP.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor arată că personalul unităţilor penitenciare a iniţiat şi va desfăşura, pe întreg parcursul acestei luni, activităţi specifice Sărbătorilor pascale, printre acestea numărându-se şi cele de informare cu privire la semnificaţia acestor Sărbători, vizite şi pelerinaje la biserici şi mănăstiri, activităţi caritabile şi de voluntariat, precum şi intensificarea demersurilor de mediere cu instituţiile de asistenţă socială, în scopul menţinerii/dezvoltării relaţiilor dintre părintele aflat în detenţie şi copilul/copiii acestuia, care beneficiază de o măsură de protecţie specială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS