11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFederația Sindicatelor din ANP: Ministrul Tudorel Toader dezinformează

Federația Sindicatelor din ANP: Ministrul Tudorel Toader dezinformează

Federația Sindicatelor din Administrația Naționala a Penitenciarelor(ANP) a reacționat, astăzi, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a postat pe facebook un mesaj referitor la evacuarea Corpului A al Penitenciarului Iași, în care a explicat că nu este vorba despre o evacuare de urgență a deținuților, asta deși clădirea a fost inclusă încă de la începutul anului 2017 în clasa de risc seismic I.

”În acest context, cunoscut fiind faptul ca Tudorel Toader are neplăcutul obicei de a dezinforma, îl somăm public să prezinte documentele care demonstrează că pe lista de reparații capitale pentru anul 2018 se află și Corpul A al Penitenciarului Iași, corespondența la care domnia sa face referire nefiind relevantă raportat la gravitatea situației.

Consideram extrem de grav faptul ca la șase luni de la data la care Tudorel Taoder a luat la cunostință despre faptul că o clădire a unui penitenciar este un pericol pentru „siguranța vieții” nu a dispus dezafectarea acesteia. Faptul că, în prezent, înca mai sunt 86 de deținuți și personalul care lucreaza cu aceștia în acea clădire este o dovada de extremă iresponsabilitate. Cerem, în consecință, minsitrului Justitiei dezafectarea acelei clădiri și, pentru ca imaginea dezastrului mandatului Toader să fie completă, îi cerem să prezinte o lista completă a clădirilor din sistemul penitenciar care la acest moment prezintă un risc similar”,  a precizat pentru GdS Federația Sindicatelor din Administrația Naționala a Penitenciarelor.

Pe pagina sa de facebook, ministrul Tudorel Toader a explicat că nu a fost vorba de evacuarea de urgență a clădirii respective, ci de redistribuirea deținuților. „La data de 31.01.2018, am solicitat conducerii ANP luarea măsurilor posibile şi legale pentru echilibrarea gradului de supraaglomerare a penitenciarelor, în condiţiile în care unele penitenciare aveau un grad de supraaglomerare de 180%, iar altele de 110%. În sensul celor de mai sus, începând cu data de 01.03.2018 s-a desfăşurat un plan de redistribuire a deţinuţilor. La data de 04.04.2018, în corpul A din penitenciarul Iaşi, se mai aflau 84 de deţinuţi, urmând ca şi aceştia să fie redistribuiţi. Acesta a fost contextul în care, conducerea ANP a luat măsuri pentru redistribuirea unora dintre deţinuţi, nefiind vorba despre <evacuări de urgenţă>”, a precizat ministrul Toader.

Săptămâna trecută, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a anunţat că ANP a dispus evacuarea de urgenţă a Corpului A al Penitenciarului Iaşi, acesta fiind clasificat însă de la începutul anului 2017 în clasa de risc seismic I.

 

 

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS