17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum petrec românii din Italia Paştele Ortodox: Povestea badantelor care vor sta alături de bătrânii italieni pe care îi îngrijesc

Cum petrec românii din Italia Paştele Ortodox: Povestea badantelor care vor sta alături de bătrânii italieni pe care îi îngrijesc

Foto G4media.ro
Foto G4media.ro

E Săptămâna Patimilor, iar românii din Italia se simt mai aproape de meleagurile natale, aşteptând Învierea Domnului în una din cele peste 250 de parohii ortodoxe din Peninsulă. Mulţi dintre ei aşteaptă sărbătoarea cu mâncare tradiţională, dar în meniul de Paşti au început să se strecoare şi reţetele italieneşti. Există însă şi românce care nu au timp de ouă roşii ori cozonac: sunt celebrele badante, cele care îşi petrec fiecare zi îngrijind bătrânii italieni, scrie G4media.ro.

În Joia Patimilor, la Paraclisul ortodox Sf. Alexie, Omul lui Dumnezeu din Roma, în faţa altarului iluminat, Crucea cu corpul răstignit al lui Mântuitorului a fost acoperit cu un văl alb. Vălul este simbolul Giulgiului şi al patimilor. În faţa Crucii, au fost aşezate ouă roşii, pentru a păstra tradiţia de acasă. La Biserica ortodoxă din Pescara, ouăle aşezate la Denia din Joia Mare au fost încondeiate de copiii din parohie, apoi aşezate într-un coş, pe un ştergar brodat cu motive naţionale şi un mănunchi din ramuri verzi.

1,6 milioane de ortodocşi în Italia

În Italia trăiesc peste 1,6 milioane de ortodocşi, marea lor majoritate fiind români. Potrivit ultimelor date statistice (ISMU, 2018) datorită în primul rând românilor, cea mai răspândită religie în Italia, după cea catolică, este cea creştin ortodoxă. Cei mai mulţi ortodocşi trăiesc în regiunile Lombardia (268.000) şi Lazio (263.000), urmate de regiunea Veneto, cu 174.000 de ortodocşi.

Programul în Săptămâna Patimilor

La Roma, zona cu cea mai mare densitate de români este cea din sud-estul capitalei. Aici, la Parohia Torre Spaccata “Sf. Alexie”, peste o mie de români vin în fiecare an la Slujba de Înviere de la miezul nopţii. “Vineri seara, Vinerea Patimilor, credincioşii vin, de la ora 18.00 la Prohodul Domnului. Se scoate Sfântul Epitaf din Altar, se cântă Prohodul şi se înconjoară Biserica. Vinerea este zi de post negru”, ne spune una din româncele din parohie, Iulia Voloşin. “Sâmbătă este Sf. Liturghie dimineaţa, iar la 11 seara începe Slujba de Înviere”.

Bucate tradiţionale

Sărbătorile pascale înseamnă pentru românii din Italia şi păstrarea obiceiurilor gastronomice, în funcţie de tradiţiile din zonele de origine. Pe lângă ouăle roşii şi pască, gospodinele pregătesc drob, sarmale, cozonac, fripturi de miel. Alături de bucatele româneşti, unele familii de români au adoptat şi obiceiuri de Sărbători ale locului: pregătesc paste la cuptor, antreuri pe bază de peşte sau fructe de mare, iar ca desert la masa de duminică putem găsi “colomba” – un cozonac sub formă de porumbel, cu sau fără stafide. De asemenea, copiii primesc ouă de ciocolată cu surprize, iar bucatele sunt însoţite de vin de acasă sau vin italian, informeaza G4media.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS