10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDocumentul care reaprinde scandalul „Tradem”

Documentul care reaprinde scandalul „Tradem”

 Comisia concursului pentru șefia Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova s-a ales cu dosar penal pentru abuz în serviciu. Dosarul a fost inițial clasat, însă șeful parchetului local a cerut redeschiderea lui, în aceeași zi în care CSM a aprobat transferul procuroarei de caz la Slatina. Amănuntele apărute în ultimele zile arată superficialitatea cu care a fost tratat dosarul. 

Noi detalii interesante încep să iasă la iveală în scandalul „Tradem”, cel privind organizarea concursului de proiecte pentru ocuparea funcției de manager la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova. Concursul pentru șefia instituției din subordinea consiliului local a fost organizat de primărie în perioada 24 martie – 28 aprilie 2017, iar la start s-au înscris două persoane, Remus-Bogdan Vlăsceanu și Mihai Firică. Vlăsceanu a fost desemnat câștigător. După anunțarea rezultatelor, a izbucnit scandalul. Jurnalistul și scriitorul Mihai Firică a depus o plângere penală la parchetul local, în care acuza comisia de concurs de abuz în serviciu. Firică susține că Bogdan Vlăsceanu a fost favorizat de membrii comisiei și aduce în sprijinul său mai multe argumente. Unul dintre ele se referă la conținutul proiectului de management depus de contracandidatul său. Spre exemplu, la capitolul privind „Bugetul de Venituri și Cheltuieli” lipsește tocmai rubrica „Cheltuieli”, obligatorie, de altfel. „Acordarea oricărui punctaj dovedește un abuz al membrilor comisiei”, deoarece aceasta „a acordat un punctaj pe ceva inexistent”, spune Firică. Pentru că nu respectă forma obligatorie, proiectul nici nu ar fi trebuit luat în considerare, argumentează el. El a mai observat că inclusiv sumele din bugetul prezentat de Vlăsecanu dau „un rezultat eronat”, exercițiul matematic fiind „unul de clase elementare, de care câștigătorul nu s-a putut achita”.  

Un alt aspect incriminat se referă la calitatea membrilor din comisia de concurs. Inițial, Firică a cerut primăriei să i se comunice numele fiecărui membru din comisie și calitatea acestuia, însă răspunsul l-a lăsat mască. În adresa primită, se spune numele și prenumele celor care l-au evaluat sunt „date cu caracter personal” și nu pot fi furnizate fără „consimțământul expres și neechivoc” al persoanelor vizate. 

Dosar clasat fără verificările de rigoare

Cu toate că nu a primit răspunsul vizat, Mihai Firică a reușit s-o identifice în comisie și pe Argentina Culcuș, care participa în calitate de „specialist în domeniu” din cadrul Centrului Cultural Mioveni (Argeș). Documentându-se suplimentar, el a mai aflat că respectiva persoană fusese dată afară de instituția din Mioveni încă din 2016, în urma unei evaluări negative. În plus, el a descoperit un articol în presa locală care vorbește despre o anchetă penală pe numele Argentinei Culcuș.  A semnalat acest aspect în plângerea penală,  care a ajuns pentru cercetări la IPJ Dolj. Polițista care s-a ocupat de caz nu a făcut însă această minimă verificare, ci s-a bazat doar pe actele trimise de primărie și a propus casarea cazului de abuz în serviciu. La fel a procedat și Daniela Barbu, procurorul de caz de la parchetul local, care a clasat dosarul la începutul acestui an. Reclamantul a făcut o plângere împotriva soluției, și aici a intervenit surpriza! În data de 13 martie 2018, prim-procurorul Daniel Burcă a infirmat soluția de clasare și a cerut redeschiderea dosarului, considerând că probatoriul administrat a fost „incomplet”. Magistratul a constatat că „în privința persoanelor împotriva cărora a fost îndreptată plângerea petentului nu au fost efectuate nici un fel de verificări, deși se impunea ca membrii comisiei de concurs să fie audiați cu privire la aspectele sesizate”. Mai mult, martorul care a asistat la concurs nu a fost nici el audiat. Soluția a fost infirmată în aceeași zi în care CSM aproba cererea de transfer a procurorului Daniela Barbu la parchetul local din Slatina, după cum GdS a dezvăluit recent („Mutare-surpriză în scandalul „Boeru”” – 4 aprilie 2018). Aceeași procuroare este cea care a clasat extrem de ușor dosarul „Boeru”, despre care GdS a relatat în 2017. Pe scurt, un afacerist local a construit în Craiova fără autorizație un bloc de cinci etaje și l-a înscris în cartea funciară apoi l-a vândut. Procurorul a considerat că funcționarul Oficiului de Cadastru Dolj care a intabulat blocul ilegal în ciuda a patru hotărâri judecătorești nu a comis un fals și clasat cazul pe motiv că fapta nu există. Informațiile obținute de GdS în urmă cu câteva zile arată cel puțin superficialitatea cu care a fost tratat și dosarul „Tradem”. Potrivit unei adrese de răspuns din partea Primăriei Mioveni (Foto), Argentina Culcuș nu mai era angajata Centrului Cultural din localitate din 7 iulie 2016! Deci cel puțin una dintre informațiile prezentate de Primăria Craiova în acest dosar este falsă. Pe de altă parte, cel puțin dubios ni se pare că până acum nimeni nu pare să fi consultat ca probă înregistrarea audio „martor” de la proba orală a concursului. Rămâne de văzut ce vor mai descoperi procurorii, dacă judecătorul va aproba redeschiderea dosarului. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS