9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKovesi: „Protocolul cu SRI a fost aplicat și sub conducerea lui Daniel Morar”

Kovesi: „Protocolul cu SRI a fost aplicat și sub conducerea lui Daniel Morar”

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat în direct la Europa FM că protocolul de cooperare a DNA cu SRI s-a aplicat și atunci când Daniel Morar a condus DNA.
„Cu aprobarea dlui Morar, protocolul a fost multiplicat și toti procurorii din subordine au primit copii. Exista dovezi scrise că acest protocol s-a aplicat, iar Daniel Morar, în calitate de procuror general, nu a denunțat niciodată acest protocol, ca fiind ilegal”, a declarat Kovesi.
Procurorul șef al DNA a explicat că, atunci când a fost întocmit protocolul cu SRI, s-a constituit un grup de lucru, din care au făcut parte procurori din mai multe structuri. „A fost, inițial, întocmit un proiect de protocol, s-au făcut observații și modificări pe marginea lui. Apoi, cu aprobarea lui Daniel Morar, acest protocol a fost multiplicat și mii de magistrați l-au aplicat ani de zile. Nimeni, nici Daniel Morar, nu a denunțat că ar fi fost ceva ilegal în acest protocol.”
Folosește tastele săgeată sus/jos pentru a mări sau micșora volumul. Reacția șefei DNA vine în contextul în care fostul procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, în prezent judecător la Curtea Constituţională a spus că în perioada în care el s-a aflat la conducerea Direcţiei protocolul semnat în 2009 nu a fost respectat.

“La începutul anului 2009, am primit, în calitate de procuror şef al DNA, spre conformare, sub forma unui document clasificat, protocolul de colaborare încheiat între PÎCCJ şi SRI. La acel moment, după studierea acestuia, am avut o discuţie telefonică cu doamna procuror general, Laura Codruţa Kovesi, ocazie cu care i-am spus că eu nu agreez un asemenea protocol în condiţiile în care prin acesta se adaugă la Codul de procedură penală, iar unele dispoziţii sunt chiar contrare legii. Mi-a spus că aceasta este decizia luată şi că protocolul trebuie respectat. I-am răspuns că nici procurorii DNA şi nici eu nu vom respecta şi nu vom aplica acest protocol. Acesta este motivul pentru care nu am prelucrat protocolul procurorilor din cadrul DNA, nu l-am adus la cunoştinţa lor, dispunând doar arhivarea acestuia la Compartimentul de documente clasificate din cadrul instituţiei.”, a declarat Daniel Morar într-un interviu pentru Sorina Matei.

El a adăugat că le-a cerut procurorilor şefi de secţie că ignore acel protocol și să nu comunice modul în care vor fi valorificate informaţiile primite de la SRI.

Serviciul Român de Informaţii a publicat, vineri, protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009. Protocolul a fost semnat în februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Niţu şi prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi a înlocuit documente similare încheiate chiar imediat după înfiinţarea de către Guvernul Năstase a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), actuala DNA.

Laura Codruța Koveși a spus că evenimnetele sunt de șase ani și sunt câteva detalii pe care Daniel Morar nu și le amintește.

Fostul procuror şef al DNA, Daniel Morar, a declarat, pentru blogul jurnalistei Sorina Matei, că imediat după ce i s-a adus la cunoştinţă protocolul SRI-PÎCCJ a anunţat-o pe Laura Codruţa Kovesi, procuror general la acea vreme, că nu îl va respecta, unele dintre dispoziţii încălcând legea.

La finalul lunii martie, Serviciul Român de Informații a desecretizat protocolul încheiat cu Parchetul General prin care procurorii au acces la interceptări, probe video și filaje.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS