24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFederația Rusă a declarat persona non grata a unui diplomat român acreditat în Rusia

Federația Rusă a declarat persona non grata a unui diplomat român acreditat în Rusia

Ministerul afacerilor externe confirmă declararea de către Federația Rusă persona non grata a unui diplomat român acreditat în Rusia, după o măsură similară adoptată de țara noastră în spirit de solidaritate cu Marea Britanie, în cazul atacului de la Salisbury.

Ministerul de Externe de la București condamnă orice „acțiuni care amenință securitatea colectivă și dreptul internațional”, referindu-se implicit la otrăvirea unui spion rus pe teritoriul Marii Britanii.

„MAE reiterează poziția sa de condamnare a oricăror acțiuni care amenință securitatea colectivă și dreptul internațional”, se arată în comunicatul transmis de MAE.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat joi seară că ambasadorul SUA în Rusia, Jon Huntsman, a fost convocat pentru a i se aduce la cunoştinţă măsurile de retorsiune luate de Administraţia Vladimir Putin. „Ambasadorul SUA în Rusia, Jon Huntsman, a fost convocat la Ministerul rus de Externe, unde adjunctul meu, Serghei Riabkov, îi prezintă măsurile simetrice contra Statelor Unite”, a declarat Serghei Lavrov, citat de agenţiile de presă Sputnik şi Tass. „Măsurile vor fi reciproce. Acestea includ expulzarea unui număr echivalent de diplomaţi şi retragerea părţii ruse din acordul care permite funcţionarea Consulatului general american în oraşul Sankt- Petersburg”, a spus Serghei Lavrov, precizând că măsuri simetrice vor fi luate împotriva tuturor ţărilor care au expulzat diplomaţi ruşi.

„Vom face mai mult de atât”, a continuat Serghei Lavrov, anunţând că Rusia va convoca o reuniune de urgenţă a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice în scopul iniţierii dialogului pentru aflarea adevărului despre atacul neurotoxic din Marea Britanie, pe care Londra îl atribuie Moscovei.

Majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, precum şi Statele Unite şi Canada au anunţat expulzări de diplomaţi ruşi ca reacţie la atacul chimic comis pe 4 martie în Marea Britanie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS