11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMugur Isărescu arată cu degetul spre guvernele PSD pentru creșterea galopantă a prețurilor (VIDEO)

Mugur Isărescu arată cu degetul spre guvernele PSD pentru creșterea galopantă a prețurilor (VIDEO)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=qlxfFzbEqr8

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dat explicații, joi 29 martie, la comisia economică a Senatului despre explozia prețurilor și evoluţia inflaţiei din ultimele luni, informează realitatea.net. Isărescu a venit însoțit de întreg consiliul de administrație al BNR. La ședință nu au participat, în mod surprinzător, senatorii PSD.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, solicitat să dea explicații inclusiv de șeful PSD Liviu Dragnea, liderul de facto al actualei guvernări, a arătat că factorii care au dus la accelerarea inflației sunt imputabili guvernelor PSD-ALDE care au condus politica economică în ultimul an:
„Creșterile de prețuri, concretizate în evoluția indicelui de inflație reflectă acțiunea unor factori fundamentali. În primul rând: presiunile puternic inflaționiste pe partea cererii. În al doilea rând, majorările de costuri salariale”, a explicat guvernatorul BNR.
Practic, Mugur Isărescu arată cu degetul către deciziile guvernării PSD: stimularea cererii a fost rezultatul unei creșteri economice bazate pe consum, iar majorările de costuri salariale țin, de asemenea, de politica macroeconomică a Executivului.
Șeful BNR și-a explicat și deciziile succesive de majorare a dobânzii-cheie de politică monetară: „Altfel ar fi existat riscul cantonării inflației la niveluri foarte înalte. Am fi riscat să avem brusc majorări mult mai ample ale dobânzii-cheie”.
Mugur Isărescu a prezentat fenomenul creșterii inflației și în context regional:
„S-a menționat că în alte țări cu care ne putem compara, Cehia, Polonia, Ungaria, ratele au rămas neschimbate, sau au crescut marginal. S-a pus întrebarea de ce BNR a majorat rapid rata de politică monetară, în ianuarie și în februarie. Situația din România diferă de cea din țările menționate, așa se explică reacția promptă a BNR. Acolo, rata anuală a inflației s-a păstrat în interiorul intervalului țintit, în timp ce la noi a fost peste interval – 4,7% în februarie, cu riscul de a se stabiliza la acel nivel înalt”, a mai spus Mugur Isărescu.
Senatorii PSD din Comisia Economică au boicotat această audiere și nu s-au prezentat la ședință. Este o nouă etapă a războiului dintre reprezentanții coaliției de guvernare și oficialii din Banca Națională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS