24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltul riscă să iasă din matcă. Peste 100 de gospodării sunt în pericol

Oltul riscă să iasă din matcă. Peste 100 de gospodării sunt în pericol

Debitul Oltului a crescut foarte mult miercuri seara în zona localităţii Căpeni din Covasna. Autoritățile au constatat că apele vor depăși înălțimea digului și au decis evacuarea oamenilor din casele care erau în pericol de a fi inundate. Însă puţini săteni au fost dispuși să-și lase casele și să meargă la Baraolt. Nici măcar Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneș, nu a reuşit să-i convingă pe localnici să se retragă preventiv în loc sigur. Zeci de pompieri au mers din casa în casă să-i anunțe pe săteni că trebuie să evacueze casele.
Unii au înțeles apelul pompierilor, alții au luat propriile decizii.
„Mulți au refuzat deocamdată evacuarea, însă după cum vedeți sunt în stand by. Probabil, când vor vedea că începe apa să vină, vor veni de bună voie”, a declarat Sebastian Cucu, prefectul județului Covasna.
Trei bolnavi care nu se puteau deplasa au fost luați cu ambulanțe și duși la Baraolt. Spre miezul noptii, apele Oltului au început să urce pe canalul îndiguit spre sat. Apele începuseră să treacă pe deasupra sacilor cu nisip puși pe marginea digului și să se infiltreze pe sub dig. ISU Covasna a intervenit cu efective importante și autospeciale. În sprijinul lor au venit colegi din alte județe. Autoritățile au încercat să evacueze peste 100 de case în care locuiesc circa 300 de oameni.

Raed Arafat a declarat, în această dimineaţă, că oamenii din Căpeni ar putea fi evacuaţi forţat, existând riscul ca digul de protecţie care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt să se rupă. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă spune că autorităţile încearcă să-i convingă pe localnici să evacueze locuințele, însă aceştia refuză să colaboreze cu pompierii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS