24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpionul rus şi fiica sa au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic

Spionul rus şi fiica sa au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic

Serghei Skripal, cetățeanul rus condamnat pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, şi fiica acestuia sunt în stare critică, după ce au intrat în contact cu o substanță, în urma unui incident care a avut loc, duminică, în orașul britanic Salisbury. Miercuri, Poliţia a confirmat că substanţa cu care cei doi au fost otrăviţi este una neurotoxină, de tipul gazului sarin ori VX, care acţionează asupra sistemului nervos central.

Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciilor secrete din Rusia, a fost condamnat, în 2006, la 13 ani de închisoare, pentru că a efectuat spionaj în favoarea Marii Britanii. În urma unui „schimb de spioni” între SUA și Rusia, în 2010, Skripal a primit azil în Marea Britanie.
O curte militară din Moscova l-a condamnat pe colonelul Serghei Skripal la „înaltă trădare sub forma spionajului”, în luna august 2006. Astfel, el a rămas fără titluri și decorații, pe motiv că ar fi oferit informații clasificate în schimbul unor sume de bani, potrivit Serviciului rus de Securitate (FSB). La acel moment, el a pledat vinovat și a încercat să coopereze cu anchetatorii.

Primul polițist care a ajuns la Serghei Skiripal, fostul agent rus atacat cu o substanță necunoscută într-un mall din orașul britanic Salisbury este în stare gravă la spital.
Agentul, al cărui nume rămâne necunoscut, a fost expus la aceeași substanță din cauza căreia Skripal și fiica sa Yulia sunt în stare critică. Polița britanică a anunțat, miercuri seara, că substanța ar fi fost un agent neurotoxic, potrivit The Independent și Metro.co.uk.

„Două persoane rămân în stare critică, la spital. Din nefericire, și ofițerul care a ajuns primul la locul incidentului este în stare gravă. Poliția din Wiltshire oferă toată susținerea familiei sale”, a anunțat reprezentantul departamentului antitero din cadrul Poliției Metropolitane, Mark Rowley.

Reprezentantul poliției britanice a mai precizat că simptomele celor trei indică faptul că au fost expuși la o substanță neurotoxică, însă nu dat detalii exacte despre aceasta.

Rowley a mai anunțat că Poliția colaborează cu specialiștii și oamenii de știință, înclusiv cu Ministerul Sănătății, și a dat asigurări că nu există riscuri pentru cetățeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS