10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrincipalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 5 - 11 martie

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 5 – 11 martie

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 5 – 11 martie:

*** Moţiunea simplă pe Educaţie depusă de deputaţii PNL va fi dezbătută luni, 5 martie, în plenul Camerei, iar miercuri, 7 martie, va fi supusă votului.

Deputaţii PNL au depus miercuri, în plenul Camerei, moţiunea simplă pe Educaţie, intitulată ”Educaţi România, nu o pesedizaţi!”, în care solicită demiterea ministrului Valentin Popa.

„Există un ministru în Guvernul României care sacrifică pe altarul ordinelor politice soarta copiilor noştri. PNL depune o moţiune simplă pe Educaţie – un semnal clar că lista miniştrilor care dăunează grav României trebuie completată cu ministrul Valentin Popa, ministrul care închide şcoli în Anul Centenarului, abandonează copii în sărăcie şi analfabetism şi umileşte dascăli. Bilanţul conducerii PSD – ALDE în domeniul Educaţiei constă în şcoli închise în Anul Centenarului, inspectori demişi prin fax pentru că nu corespundeau ordinelor de partid, probe de examene în afara legii, abandon şcolar în creştere, şcoli care nu îi învaţă pe tineri meserii, iar diplomele sunt departe de a certifica competenţe. PNL trage în felul acesta un semnal de alarmă asupra unui ministru care trebuie demis de urgenţă din Cabinetul Dăncilă până nu este prea târziu”, a afirmat liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, Raluca Turcan.

*** Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va pronunţa luni, 5 martie, sentinţa definitivă în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost condamnat în primă instanţă la opt ani închisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma, a primit 5 ani de închisoare.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Răzvan Alexe a primit 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar fostul director al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova Daniel Alixandrescu a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

Pe 11 aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă, şi pe Mircea Cosma, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în perioada 2012 – 2013, Răzvan Alexe (apropiat al familiei Cosma) şi fostul deputat Vlad Cosma au pretins şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate în fapt de Răzvan Alexe.

Procurorii susţin că sumele de bani au fost pretinse şi primite de cei doi în schimbul intervenţiei la persoane cu putere de decizie din cadrul CJ Prahova – şi anume la Mircea Cosma şi Daniel Adrian Alixandrescu (director executiv al Direcţiei Patrimoniu, având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice), astfel încât societăţile să obţină de la CJ Prahova trei lucrări de modernizare/ întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate.

*** Tot luni, 5 martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va pronunţa sentinţa definitivă în dosarul în care preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

La ultimul termen al procesului, Orban a declarat în sala de judecată că se consideră nevinovat şi că nu s-a folosit de influenţa politică pentru a obţine beneficii.

La acest ultim termen de judecată, un procuror de la DNA a cerut condamnarea lui Orban la un an închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. El a mai cerut ca lui Orban să i se interzică să mai ocupe o funcţie publică după executarea pedepsei.

Pe 31 ianuarie, Ludovic Orban a fost achitat în primă instanţă.

Potrivit DNA, pe 1 martie 2016, Orban l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală la alegerile locale, în care acesta fusese nominalizat de PNL să candideze la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.

*** Simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a va avea loc în perioada 5 – 7 martie, la nivel naţional.

Potrivit MEN, simularea Evaluării Naţionale se va desfăşura după următorul calendar: 5 martie – Limba şi literatura română; 6 martie – Matematică; 7 martie – Limba şi literatura maternă; 16 martie – comunicarea rezultatelor.

Pe de altă parte, duminică, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a anunţat că a consultat în această perioadă membrii de sindicat în vederea declanşării unor proteste, iar cadrele didactice, membre de sindicat din 1.100 de unităţi de învăţământ, au optat să boicoteze simularea examenului de Evaluare Naţională.

*** Fostul adjunct al SRI Florian Coldea va fi audiat marţi, 6 martie, în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii.

În această săptămână a fost audiat fostul şef al SRI George Maior.

*** Curtea Constituţională a României ar urma să ia o decizie, marţi, 6 martie, în cazul sesizării preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la modificările aduse legii prin care parlamentarii, miniştrii, edilii, prefecţii şi şefii consiliilor judeţene pot avea calitatea de comerciant persoană fizică.

Pe 18 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 161/2003.

Legea transmisă la promulgare pe 30 decembrie 2017 are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 161/2003 în sensul eliminării incompatibilităţii funcţiilor de deputat, senator, membru al Guvernului, prefect, subprefect, primar, viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean cu calitatea de comerciant persoană fizică.

*** Curtea Constituţională a României va discuta miercuri, 7 martie, sesizarea PNL şi PMP în cazul legii privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş.

PNL şi PMP apreciază în sesizarea la CCR că adoptarea Legii pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II „Rakoczi Ferenc” este „vădit nelegală” şi subliniază că, în prezent, Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureş are competenţa şi posibilitatea să dispună reorganizarea oricăror unităţi de învăţământ preuniversitar de stat aflate pe raza teritorială a unităţii administrativ-teritoriale, cu respectarea tuturor garanţiilor prevăzute de lege.

Parlamentarii PNL şi PMP arată că această lege este neconstituţională întrucât încalcă principiul constituţional al separaţiei şi echilibrului puterilor în stat şi principiul constituţional al autonomiei locale şi descentralizării prin faptul că, la nivel de principiu, reglementează o situaţie particulară, aflată în competenţa exclusivă a autorităţilor administraţiei publice locale.

PNL şi PMP precizează că acest act normativ încalcă principiul constituţional al obligativităţii caracterului normativ al legii şi principiul nediscriminării şi al egalităţii în drepturi a cetăţenilor.

*** Congresul extraordinar al Partidului Social Democrat va avea loc sâmbătă, 10 martie, la Sala Palatului.

Data a fost stabilită în februarie în şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

Detaliile privind organizarea Congresului se află pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Executiv Naţional care va avea loc luni la Palatul Parlamentului.

Pe 14 februarie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat intenţia organizării unui congres extraordinar al partidului. „Asistăm de o perioadă bună de timp la dezbateri aprinse în societatea românească, care este plină de turbulenţe, dezbateri în mai multe domenii, în economie, fiscalitate, sănătate, educaţie, justiţie, salarii, pensii şi PSD trebuie să aibă o poziţie foarte bine definită în cadrul acestor dezbateri”, a declarat Dragnea, referitor la organizarea Congresului.

Redefinirea şi relansarea programului de guvernare se vor afla de asemenea pe agenda congresului.

Dragnea susţinea că la acest congres va cere şi un vot de reconfirmare a sa în funcţia de preşedinte al partidului, iar colegii pot face şi alte propuneri pentru ordinea de zi.

De asemenea, Dragnea afirma că la Congresul din 10 martie nu va fi stabilit candidatul la prezidenţiale al PSD, el motivând că „este mult prea devreme”.

Sursa: Agerpres

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS