22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKlaus Iohannis despre revocarea şefei DNA: Doar preşedintele poate să decidă acest lucru

Klaus Iohannis despre revocarea şefei DNA: Doar preşedintele poate să decidă acest lucru

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, ca doar seful statului poate sa decida in privinta revocarii sefei DNA, dupa ce in presa au aparut speculatii ca, potrivit legii, seful statului ar fi obligat sa semneze cererea ministrului justitiei, Tudorel Toader, informează HotNews.ro. “Daca legea spune ca presedintele revoca, atunci este o chestiune de oportunitate politica daca revoca sau nu revoca si doar presedintele poate sa decida acest lucru”, a declarat presedintele Iohannis.
Norica Nicolai, europarlamentar ALDE, a declarat vineri la Radio Romania Actualitati ca daca presedintele Klaus Iohannis ar refuza cererea de revocare a sefei DNA, Lauta Codruta Kovesi, ar declansa un conflict de natura constitutionala.
Site-ul Lumea Justitiei scrie ca legea 303/2004 prevede ca revocarea “se face” la propunerea ministrului Justitiei, dispozitia legiuitorului fiind una imperativa, care nu da dreptul presedintelui sa refuze, ci doar sa ia act de cerere si sa o transpuna in practica prin emiterea unui act prezidential.
Constitutia Romaniei, mai scrie luju, tocmai de aceea spune ca procurorii functioneaza sub autoritatea ministrului Justitiei, care are dreptul sa propuna numirea sau revocarea lor din functii. Daca la numire legea prevede ca presedintele poate refuza o propunere in mod motivat, la revocare presedintele are obligatia sa “o faca”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS