5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateValabilitatea paşapoartelor simple electronice a fost extinsă la 10 ani

Valabilitatea paşapoartelor simple electronice a fost extinsă la 10 ani

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, un proiect de lege prin care a fost extinsă valabilitatea paşapoartelor electronice la 10 ani, comparativ cu cinci ani cât era până acum, pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani, informează Mediafax.
De asemenea, proiectul adoptat de Executiv prevede o valabilitate de trei ani a paşaportului simplu electronic pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani valabilitatea va fi de cinci ani.
Măsura face parte din proiectul de lege aprobat joi de Executiv şi care aduce mai multe modificări şi completări Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Noile reglementări vor avea ca efect principal fluidizarea activităţii serviciilor de emitere a paşapoartelor prin scăderea numărului de solicitări pentru eliberarea unor astfel de documente.
„Actul normativ aprobat de Guvern reevaluează, de asemenea, cadrul normativ care reglementează eliberarea paşaportului simplu temporar, care va putea fi emis doar în anumite situaţii de urgenţă obiective (determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale) în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic. Urgenţa va trebui dovedită în momentul depunerii cererii de eliberare a paşaportului simplu temporar. Pentru situaţiile în care se solicită eliberarea unui paşaport simplu temporar în scopul deplasării minorului în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale organizate de instituţii străine, este eliminată obligaţia ca documentele doveditoare să fie avizate de o autoritate administrativă română.”, precizează reprezentaţii Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) înr-un comunicat de presă remis joi agenţiei de presă Mediafax.
În ceea ce priveşte persoanele care nu vor să le fie eliberat un paşaport simplu electronic, acestea pot cere un paşaport simplu temporar, dar documentul va fi eliberat în intervalul în care se emite paşaportul simplu electronic.
Prin proiectul de lege este reglementată şi „posibilitatea eliberării paşaportului şi în baza ordonanţelor preşedinţiale nedefinitive date în condiţiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, prin care instanţa a dispus cu privire la exercitarea autorităţii părinteşti ori prin care a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea paşaportului copilului”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS