9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSerbia nu va susţine recunoaşterea statului Kosovo în schimbul aderării la UE

Serbia nu va susţine recunoaşterea statului Kosovo în schimbul aderării la UE

Serbia nu va susţine recunoaşterea statului Kosovo în schimbul aderării la Uniunea Europeană şi doar un compromis poate debloca acest „conflict îngheţat”, a avertizat vineri preşedintele sârb Aleksandar Vucic, relatează site-ul agenţiei Reuters, citat de Mediafax.

Vucic, un fost naţionalist care a devenit pro-european în ultimii ani, a subliniat că o decizie în acest sens va fi luată în urma consultării cetăţenilor sârbi.

„Cetăţenii vor decide; nu cred că această iniţiativă (n.a. – recunoaşterea Kosovo) poate obţine o majoritate. Trebuie să vedem realitatea şi să înţelegem relaţiile din lume şi relaţiile din Kosovo, pentru a înţelege că provincia Kosovo nu este a noastră aşa cum ne-am învăţat, dar nici a lor nu este, aşa cum pretind. Dacă nu va exista un compromis, vom avea un conflict îngheţat în următoarele decenii. Nu ar trebui să lăsăm această problemă în grija copiilor noştri”, a spus preşedintele Serbiei.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a declarat miercuri, în cadrul unei vizite oficiale la Priştina, că acceptarea independenţei statului Kosovo de către Serbia este o condiţie pentru aderarea Serbiei la UE.

În replică, Aleksandar Vucic a precizat că un acord este posibil, dar este nevoie de „voinţă politică din partea Bruxelles-ului pentru un compromis şi încetarea presiunilor asupra Serbiei”.

Comisia Europeană a stabilit ca obiectiv aderarea Serbiei şi a Muntenegrului până în 2025, dar miniştrii de Externe din UE au viziuni diferite în privinţa extinderii spre Balcanii de Vest.

Serbia a început în mod oficial discuţiile pentru aderarea la Uniunea Europeană în luna ianuarie a anului 2014. UE a cerut reforme de guvernare şi reforme anticorupţie din partea Belgradului, precum şi o soluţionare a disputelor din această ţară cu fosta ei provincie, Kosovo, care a devenit independentă în 2008.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008 şi este recunoscut ca stat de 113 ţări, inclusiv de Statele Unite şi de majoritatea statelor membre UE, dar nu şi de către Serbia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS