16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBulgaria pledează pentru extinderea UE spre Balcanii de Vest

Bulgaria pledează pentru extinderea UE spre Balcanii de Vest

Tarile membre ale UE si-au afisat joi, la Sofia, divergentele legate de extinderea spre Balcani, in conditiile in care Bulgaria a facut apel la concretizarea acestui proces, pentru a nu lasa camp liber altor puteri, precum Rusia si China, scrie AFP, citată de HotNews.ro.
Premierul bulgar Boiko Borisov, a carui tara detine presedintia rotativa a UE, a subliniat ca „daca nu exista extindere acum, nu vor mai fi alte ocazii”. Declaratia a fost facuta in marja unei reuniuni informale a ministrilor Afacerilor Externe, la Sofia.
„Altfel, China, Rusia si Turcia, care au proiecte pentru regiune, se vor lansa inca de acum”, a avertizat el.
„Este Europa noastra si e datoria noastra sa ne ocupa si de aceasta parte a Europei”, a adaugat premierul bulgar.
UE a demarat negocierile de aderare cu Serbia la inceputul lui 2014 si cu Muntenegru in 2012. Dar presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat recent tarile din Balcani ca nu vor putea adera la UE daca nu isi vor regla disputele legate de granite, facand astfel ipotetica perspectiva unui prim val de integrare la orizontul anului 2025.
In tabara partizanilor extinderii, seful diplomatiei ungare Peter Szijarto a estimat ca orizontul 2025 este „prea indepartat”.
Ministrul sloven de Externe Karl Erjavec a caracterizat insa drept „nerealista” data de 2025.
Reuniunea de la Sofia are loc in cadrul pregatirilor summitului UE dedicat Balcanilor, prevazut la jumatatea lui mai in Bulgaria, unde va fi abordata chestiunea extinderii. Aceasta perspectiva starneste insa multe reticente in randul statelor membre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS