14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA început dezbaterea pe Legile Justiţei din România din plenul Parlamentului European

A început dezbaterea pe Legile Justiţei din România din plenul Parlamentului European

Plenul Parlamentului European de la Strasbourg gazduieste, incepand cu ora 18.10, dezbaterea „Amenintari la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din Romania”, organizata la initiatva grupului Verzilor/Aliantei Libere Europene, grup ce nu are ca membri eurodeputati romani. Potrivit HotNews.ro, din partea Comisiei Europene va lua cuvantul Comsiarul european pentru Justitie, Vera Jourova, iar din partea Consiliului, Monika Panayotova (Bulgaria, tara care detine presedintia UE).

LIVE TEXT (conform traducerii oficiale in limba romana):

18.38

18.35 Vorbeste Roberta Metsola, din partea PPE: „Oamenii isi doresc o tara unde coruptia este eradicata, unde daca ai castigat alegerile nu ai dreptul sa divizezi o tara. Va auzim de acolo din strada.”

18.27: Vera Jourova, comisar european pentru Justitie:

„Domnule presedinte, discutiile din Romania din ultima vreme a dus lka ingrijorari, exprimate de diferiti actori. Romanii au iesit in strada pentru a isi exprima opozotia fata de modificari, care ar putea slabi masurile de combaterea a coruptiei. Comisia impartaseste aceste ingrijorari. Va desfasura o ancheta proprie iar rezultatele vor fi publicate in martie.

Dupa 10 ani, Romania are unul dintre cele mai bune sisteme judiciare. In ianuarie 2017, comisia propus o serie de recomandari care ar fi permis sa iasa din MCV. In decembrie 2017, in ultimul raport MCV, CE si-a exprimat ingrijorarile cu privire la modificarile legilor justitiei, iar dezbaterea a evoluat. CSM a continua sa isi exprime ingrijorarile si a dat o opinie negativa.

Procesul acesta tine cont de interesul legitim pentru independenta justitiei? Vedem in continuare ca se critica legile justitiei si regulile de integritate. Pe 21 decembrie, Parl Romanieia a doptat intr-o procedura de urgenta legile si acestea au fost imediat respinse la CUrtea Constitutionale pentru unele dintre prevederi.

Consliului Europei are de asemenea principii ca nu pot fi facute reforma atat de profunde. Recomandarile au fost sa consulte Comisia de la Venetia.

Comisia considera in continuare ca legile pot fi unele bune.

Acesta este un moment crucial. Primele doua legi s-au intors la Parlament, iar dezbaterea ar trebui sa fie folosita ca oportunitate pentru a avea un dialog franc.

Repet apelul lansat de dl Juncker si dl Timmermans catre Parl roman. Sa deschida dezbaterea inlinie cu recomandarile comisiei si sa construiasca un Consens. Presedintele Romaniei are de jucat un rol cheie si din reuninea de sapt trecuta stiu ca ia foarte in serios aceasta problema.

Vom analiza profund amendamentele finale aduse legilor justitiei, codurilor penale si conflictul de interese. Comisia va ramane obiectiva, se va baza pe date si pe lege si nu va fi partinica politic.”

Romania si romanii au trecut printr-un maraton, iar finishul se vede la orizont. Viteza cu care va ajunge Romania la linia de sosire depinde de Romania, Comisia este aici pentru a o ajuta.

18.26 Tudorel Toader nu va vorbi, s-a decis ca asa cum prevede cutuma cel care a fost invitat a fost premierul Romaniei si nu se pot schimba regulile din mers.

18.23: A inceput dezbaterea. Dan Nica, liderul delegatiei romane din cadrul grupului Socialistilor, cere ca ministrul Tudorel Toader sa poata lua cuvantul.

Aici poti urmari LIVE VIDEO dezbaterea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS