16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRuşii au scumpit brusc cu 25% gazele pentru România

Ruşii au scumpit brusc cu 25% gazele pentru România

După ce, pe tot parcursul anului 2016, au ţinut preţul jos, câştigând masiv piaţă, ruşii au scumpit brusc şi puternic gazul pe care îl vând în România. Acesta este un lucru bun pentru producătorii români, Petrom şi Romgaz, care îşi pot aduce înapoi clienţii pierduţi, dar rău pentru România, în ipoteza că un nou val de frig va necesita importuri susţinute, informeaza Money.ro.

Preţul cu care firmele din România aduc acum gaze din Rusia este de 88-90 de lei/MWh, spune preşedintele ANRE Niculae Havrileţ. În urmă cu o lună, o lună şi jumătate, gazele ruseşti se vindeau cu 68 -70 de lei, ceea ce înseamnă că Gazprom a scumpit gazele cu circa 25%, de la începutul acestui an. De altfel, scumpirea gazelor de import nu este neapărat o surpriză, deşi amploarea ei este impresionantă, pentru că a fost anterior anunţată chiar de conducerea Gazprom, pe fondul creşterii cotaţiei ţiţeiului. „Vedem deja dinamica preţurilor pentru petrol şi produse petroliere în trimestrul patru şi, pe cale de consecinţă, influenţa lor asupra preţului gazelor. De aceea, putem spune că preţul mediu pentru livrarea de gaze pe piaţa europeană va fi mai mare în primul trimestru din 2017 decât în ultimul trimestru din 2016“, a spus recent Alexei Miller, CEO-ul Gazprom.

 

Că acesta este preţul actual la care vând ruşii gaze în România, putem vedea şi consultând site-ul bursei de gaz de la Baumgarten Austria, referinţa pentru Europa Centrală şi de Sud-Est, unde se vând şi se cumpără doar gaze ruseşti. Tranzacţiile zilnice arată un interval de preţ între 19,4 şi 20,5 euro/MWh, corespondentul unui interval de 88-94 de lei-MWh, la un curs de 4,5 lei pentru un euro, scrie capital.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS