17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUSR a atacat la Curtea Constituţională legile justiţiei. PNL a ajutat până la urmă, cu trei semnături

USR a atacat la Curtea Constituţională legile justiţiei. PNL a ajutat până la urmă, cu trei semnături

Uniunea Salvati Romania a a depus, luni, la Curtea Constitutionala sesizarile in privinta proiectelor de modificare a legilor justitiei, care submineaza independenta magistratilor din Romania, anunţă un comunicat de presă. Sesizarile USR au fost semnate de toti cei 27 de deputati ai partidului, 16 deputati PMP, patru independenti si trei deputati PNL, informează HotNews.ro.

„Multumim colegilor din opozitie care au semnat sesizarile USR si au inteles cat de important este sa sprijine acest demers de aparare a statului de drept. Opozitia are datoria sa utilizeze toate mijloacele pentru a bloca aceasta coalitie toxica sa captureze intreaga putere in stat”, a declarat presedintele USR Dan Barna.

Vezi aici sesizarea la Legea 303
Vezi aici sesizarea la Legea 304
Vezi aici sesizarea la Legea 317

Juristii USR au gasit noi motive de neconstitutionalitate fata de sesizarile deja depuse la CCR de ICCJ si PNL pe legile justitiei, sustine comunicatul.

De exemplu, spun acestia, ICCJ nu a invocat in sesizare motive extrinseci, de procedura, ci s-a limitat la atacarea unor articole individuale, in timp ce USR a aratat in sesizare ca cele trei proiecte de modificare a legilor justitiei au fost adoptate cu incalcarea principiului bicameralismului si principiului respectarii legii, precum si cu incalcarea ordinii de sesizare a Camerelor Parlamentului. De asemenea, juristii USR au aratat in sesizare ca proiectele incalca obligatiile rezultate din aderarea Romaniei la tratatele constitutive ale Uniunii Europene.

In ceea ce priveste motivele intrinseci de neconstitutionalitate, USR a contestat in plus fata de ICCJ separarea stricta a carierelor judecatorilor si procurorilor si diminuarea atributiilor plenului CSM in favoarea sectiilor separate.

„Transferul atributiilor Consiliului Superior al Magistraturii de la Plen catre sectii a fost aspru criticat si in doctrina, considerandu-se ca aceasta manevra neconstitutionala de tip „divide et impera” sporeste posibilitatea ca deciziile sa fie influentate de factori externi, provenind din sfera politica „, se arata in sesizarea formulata de Uniunea Salvati Romania.

Sesizarile USR vor constitui un motiv in plus de amanare a termenului de intrare in vigoare a noilor legi ale justitiei in forma PSD-ALDE-UDMR pana la solutionarea lor de catre CCR. Noile critici si argumente ar putea duce la declararea ca neconstitutionale a legilor in ansamblu (in special, cele legate de procedura) sau a unor articole importante.

Sesizarile USR au fost finalizate inca de la finalul anului trecut, dar nu au fost depuse deoarece nu avea numarul necesar de semnaturi (50 de deputati sau 25 de senatori). Termenul de doua zile pentru a ataca la CCR o lege adoptata in procedura de urgenta nu este insa unul restrictiv, ceea ce inseamna ca nu exista sanctiuni pentru depasirea lui, iar sesizarea USR este valabila. Prin mai multe decizii, Curtea Constitutionala a stabilit ca sesizarile de neconstitutionalitate a unei legi pot fi depuse oricand intre data adoptarii de catre Parlament si data promulgarii de catre Presedintele Romaniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS