21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOficiali americani: Unul din cele mai populare antivirusuri este o platformă rusească pentru spionaj

Oficiali americani: Unul din cele mai populare antivirusuri este o platformă rusească pentru spionaj

Oficiali americani suspectează producătorul antivirusului Kaspersky că software-ul  este folosit în activităţile de spionaj rusesc şi pentru a împiedica activităţile de spionaj americane, relatează The Wall Street Journal, potrivit zf.ro.

Estonia suferise un atac cibernetic puternic cu cinci ani înainte ca directorul executiv al Kaspersky Lab să dea o petrecere cu invitaţi de rang înalt, printre care şi preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, dar şi oficiali de la Casa Albă, Departamentul de Stat American, FBI şi alte agenţii.

În urma atacului cibernetic, Estonia ia decizia să renunţe la monumentul de pe vremea Uniunii Sovietice din capitală, în timp ce oficiali ai SUA suspectau implicarea Rusiei în atacul cibernetic.

Kaspersky, la petrecerea sa, propune un toast pentru preşedintele Estoniei în care zice „Toomas, ne pare atât de rău că te-am atacat”. Preşedintele Estoniei îi replichează: „ Mulţumesc! Este pentru prima oară când cineva din Rusia adminte că mi-a atacat ţara”

Nimeni nu a sugerat la vremea aceea ca Kaspersky ar putea fi implicat în atacul asupra Estoniei, însă afirmaţia acestuia a acutizat suspiciunile din comunitatea de intelligence din SUA cum că producătorul de antivirus colaborează, cu voia sau fără voia sa, cu guvernul rus, scrie zf.ro.

Procesele de evaluare cu privire la rolul Kaspersky în spionaj şi luarea măsurilor împotriva companiei sunt complicate din cauza realităţilor comerţului global şi din cauza modului de funcţionare a software-urilor online moderne. Un înalt oficial al Departamentului de Securitate Intern al SUA a spus în congres că SUA nu are dovezi concludente despre faptul că Kaspersky a facilitat creearea unor breşe în securitatea naţională.

Un fost oficial american a afirmat că software-ul Kaspersky a fost folosit la scanarea computerului nu doar pentru a găsi viruşi, ci şi pentru a culege informaţii guvernamentale secrete, inclusiv pe computerul unui angajat al NSA.

Kaspersky Antivirus este instalat pe 400 de milioane de computere în toată lumea şi în 2016 compania a avut venituri de 644 mil. dolari. Kaspersky Antivirus a fost dezinstalat de pe toate computerele guvernamentale americane.

Prima oară când s-a elaborat teoria conform căreia Kaspersky este folosit în scopuri de spionaj a fost în 2004, iar de atunci serviciile de informaţii americane au emis mai mult de 25 de rapoarte despre legăturile companiei cu activitatea de spionaj a Rusiei, conform unui oficial al Departamentului de Apărare al SUA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS