24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePeste 150 de medici de familie din Dolj refuză să mai lucreze cu statul

Peste 150 de medici de familie din Dolj refuză să mai lucreze cu statul

Medicii de familie cer să petreacă mai mult timp cu pacienții

Aproape jumătate dintre medicii de familie doljeni au refuzat ieri să semneze contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), așa cum se întâmpla la fiecare început de an. Aceștia susțin că de-a lungul timpului s-au făcut legi proaste, dar și sisteme informatice neperformante pe bani publici. Mai mult, s-a îngrădit accesul oamenilor la îngrijiri.

Medicii de familie au fost prezenți la cabinete și au oferit consultații pacienților, dar pentru că nu mai au contract cu CAS nu mai pot elibera reţete compensate sau bilete de trimitere la specialist. Au putut oferi consultaţii doar pro bono sau contra cost. În Dolj, lucrează 407 medici de familie. Dintre aceștia, ieri, au semnat noul contract prin care pot oferi servicii medicale decontate de CAS doar 255. Principalul motiv pentru care aceștia refuză să mai lucreze în contract cu statul este birocrația excesivă. Din 1997, medicina primară s-a privatizat în România, medicii și-au cumpărat cabinetele, iar o mare parte dintre ei au ales să lucreze la oraș și mai puțin în mediul rural, unde nu sunt încurajați să profeseze. Medicina primară este baza oricărui sistem de sănătate. Sistemele de sănătate din țările occidentale au reformat medicina de familie și au pus-o în centrul sistemului pentru că, odată pacienții tratați aici, sistemul este degrevat de multe cheltuieli. În România, sunt aproximativ 11.000 de medici de familie. Mulți dintre medici sunt însă descurajați de condițiile în care se lucrează în sistemul medical.

„CNAS și-a creat un sistem suprabirocratic pentru a-și justifica existența și măririle de salarii“

Dalida Mosorescu este unul dintre medicii de familie care luptă pentru un sistem de sănătate mai bun. Timp de trei ani a lucrat în comandamentul militar NATO. S-a întors să trateze craiovenii și spune că, dacă nu ar fi trăit această experiență, ar fi rămas cu impresia că mizeria din România este normală. „Situația în medicină de familie este din ce în ce mai dificilă, principalele probleme sunt subfinanțarea cabinetelor medicale, nefuncționarea sistemului informatic al CNAS, abuzurile CAS care obligă medicii să completeze munți de hârtii în detrimentul timpului acordat pacienților, reducerea accesului pacientului la servicii medicale prin clauzele contractuale /scrisori medicale, protocoale, indicații pentru RMN, CT, diverse analize nepermise medicului de familie, precum și sancțiunile abuzive prevăzute în contract. CNAS și-a creat un sistem suprabirocratic pentru a-și justifica existența și măririle de salarii, sistem pe care s-a cățărat și care sufocă atât corpul medical, cât și pacienții. Mișcarea de protest a medicilor de familie urmărește salvarea cabinetelor medicale, multe dintre ele în prag de faliment, precum și îmbunătățirea serviciilor medicale acordate populației. Alternativa succesului acestei mișcări este dispariția medicinii de familie fie prin plecarea medicilor în număr din ce în ce mai mare în alte țări, fie prin închiderea cabinetelor prin falimentare. Fac precizarea că mulți colegi au fost nevoiți să facă împrumuturi la bancă pentru a plăti dările către stat ale cabinetelor. Aceeași CNAS care a reușit pentru binele pacientului să elimine de pe piață multe medicamente va reuși să expulzeze din sistem medicii de familie“, spune medicul.

„S-au făcut legi proaste, sisteme informatice proaste pe bani publici”

Medicii de familie care vor contract cu CAS trebuie să aibă pe listă un număr minim de 800 de persoane asigurate, după cum este specificat în HG nr. 400/2014. În plus, Casa de Asigurări impune o limită de 2.200 de pacienți asigurați și neasigurați pentru care asigură plata per capita (capitația este principala modalitate prin care sunt remunerați medicii de familie. Fie că oferă sau nu consultație, aceștia primesc o sumă de bani pentru fiecare pacient pe care îl au înscris pe liste – n.r.). Peste această limită maximă, medicul nu mai primește bani. Ideal ar fi ca valoarea serviciului să crească și medicii să aibă mai puțini pacienți pe listă de care să poată să se ocupe cum trebuie. Cardul de sănătate este altă parte a medicinei primare care dă bătăi de cap pacienților și medicilor.
„Din păcate, s-a demonstrat în atâţia ani că gestionarul banilor plătiţi de oameni pentru sănătate, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), este departe de a fi interesată de nevoile pacienţilor! S-au făcut legi proaste, sisteme informatice proaste pe bani publici. S-a îngrădit accesul oamenilor la îngrijiri şi la medicaţia necesară. Scandalurile recente întăresc acest lucru! CNAS nu şi-a asumat nici o responsabilitate pentru funcţionarea catastrofală a sistemelor informatice, care chinuie medici şi pacienţi deopotrivă şi care generează imputări medicilor. Imputările şi sancţiunile curg în continuare pentru motive care frizează absurdul și demonstrează ignorarea continuă a nevoilor pacienților de către cei care le colectează banii de asigurări! Noi rămânem vinovații de serviciu pentru reţete date unor oameni care au nevoie de ele, pentru protocoale dinadins neclare, pentru că nu am refuzat dreptul pacienților la tratament, pentru că unii pensionari au câţiva lei dobânda în bănci!“, au transmis medici de familie printr-un comunicat al Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF).

„Cerem debirocratizarea sistemului“

După eşecul rundelor de negocieri cu autorităţile, medicii de familie susţin că nu a fost rezolvată nici una dintre problemele pentru care medicii de familie protestează de mai bine de o lună. „Am hotărât să susținem în continuare demersurile medicilor de la București și să așteptăm ca guvernanții să iasă la discuții și să dezamorseze situația. De ei depinde cât de repede putem funcționa din nou. Aproape jumătate din medicii din Dolj nu au semnat contractul pentru că așteaptă o îmbunătățire a situației. Cerem debirocratizarea sistemului, să nu mai facem atâtea hârtii, să avem o singură formă de rețetă, să nu mai fie și cinci rețete la pacient, totul să fie informatic și să putem lista din sistemul informatic care obligatoriu trebuie să funcționeze, nu ca acum. Noi asigurăm în continuare consultațiile fără să percepem taxe, dar prescriem medicamente pe care pacienții sunt obligați să le cumpere pentru că nu mai sunt rețetele gratuite“, a declarat Adriana Dogaru, președinta SNMF Dolj.

„Acum stăm mai mult cu fața la calculator și cu spatele la pacient“

Dr. Gindrovel Dumitra este medic de familie în comuna doljeană Sadova și exemplul viu că omul poate sfinți locul. Într-o localitate în care în jur de 2.500 de locuitori sunt de etnie romă, medicul de familie a reușit să schimbe mentalități, să facă educație medicală, dar și să se implice în îmbunătățirea sistemului medical românesc. Acum se alătură colegilor săi și cere schimbarea sistemului. „Este un protest pentru pacienți, nu împotriva lor. Ne dorim să avem mai mult timp pentru ei și să ridicăm nasul din hârtii. Acum stăm mai mult cu fața la calculator și cu spatele la pacient, ceea ce nu este normal. Sperăm ca autoritățile să înțeleagă acest lucru“, a spus medicul.

Medicii de familie din Gorj au refuzat protestul

Medicii de familie din judeţul Gorj au refuzat să se alăture protestului colegilor lor din ţară. Ieri s-a lucrat în toate cele peste 220 de cabinete de medici de familie din judeţ. Mihai Moisescu, președintele Asociației Județene a Patronatului Medicilor de Familie, spune că în Gorj protestul nu a fost susţinut, fiind asigurată asistența medicală primară. „Gorjul este separat de aceste organizaţii. Medicii asigură asistenţa medicală a tuturor pacienţilor pe care îi au la uşă“, a spus medicul Mihai Moisescu.
Majoritatea medicilor de familie din judeţul Olt au semnat prelungirea contractelor cu CAS încă de la sfârşitul anului trecut. De astăzi, aceştia vor oferi servicii pacienţilor, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

UPDATE: 10:00

Coada apărută aseară, în jurul orei 19:00, la semnarea contractelor cu CAS Dolj de către medicii de familie.

În acest moment toți medicii de familie din Dolj au decis să semneze contractul cu CAS Dolj. Ieri seară începând cu ora 18:00 medicii au început să ajungă în număr mare la sediul instituției pentru semnarea contractului, în urma unui mesaj primit de la reprezentanții locali ai Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF). Cele peste 150 de cadre medicale care deciseseră inițial să continue protestul, s-au înghesuit aseară pe holurile CAS Dolj.
„Definiția nebuniei este să faci același lucru și să aștepți rezultate diferite. În fiecare an, la semnarea adiționalului/contractului, că într-un menuet al jucăriilor stricate, anunțăm proteste, ne spunem necazul, amenințăm cu greva și semnăm, dezumflati, contractul. Cu aceiași lideri! De-a lungul anilor am dezvoltat, la nivel de grup, sindromul Stockholm cu această nenorocită de birocrație care ne-a sufocat. Anul acesta, că și anii trecuți, părea altfel. Presă era cu noi, pacienții și asociațiile acestora înțeleg situația. Azi dimineață, la ședința SMF Dolj, aproape 200 de medici de familie au înțeles de la președintele acestora că trebuie să reziste. De la ora 18 până la ora 20 aceiași medici se încolonaseră pe holurile CAS Dolj pentru a semna actul adițional, chemați de urgență de același președinte al SMF/PMF. Președintele CAS Dolj tocmai avusese o convorbire telefonică cu președintele SMF/PMF.
Noi ne pregătim de protestele anului următor. În două ore s-au prăbușit toate piesele dominoului”, a spus dr. Dalida Mosorescu, medic de familie în Craiova.

Medicii care nu au putut să ajungă aseară pentru semnarea contractului se află acum la CAS Dolj. Reprezentanții instituției au transmis că și la această oră sunt câteva cadre medicale lse află la sediul instituției.

Adriana Dogaru, președinta SNMF Dolj, spune că s-a ajuns la această situație în urma presiunilor făcute de reprezentanții CNAS. „Am fost ameninți că dacă nu semnăm acum, rămânem fără contract. Au fost tot felul de presiuni venite de la CNAS. Am semnat, în final, contractul pentru că ne gândim la pacienți. Este însă vorba de dezamăgire și de faptul că autoritățile nu au înțelesc că cerem un sistem mai bun  pentru toată lumea. Singura noastră șansă mai este șansa de a pleca”, a declarat medicul.

Ieri reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și ai Federația Națională a Patronatelor Medicilor de  Familie (FNPMF) au trimis un comunicat prin care anunțau că s-a ajuns la momentul zero în medicina de familie din România. „O ambiguitate legislativă construită în ani a împiedicat medicii de familie să aibă o relație contractuală normală, cu suport legal afișat la timp în transparență legislativă, cu pregătirea contractării conform celor prevăzute în hotărârea de guvern care reglementează Contractul-cadru și cu buget definitivat la timp. În fiecare an am fost împinși să semnăm acte adiționale cu mare întârziere pentru a asigura continuitatea actelor medicale și mai nou, raportarea lor în sistemele informatice”.

CNAS: Perioada de semnare a actelor adiţionale la contractele cu casele de asigurări de sănătate s-a încheiat

În urmă cu puțin timp, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că perioada de semnare a actelor adiționale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate s-a încheiat. „Furnizorii de servicii medicale care nu au semnat actele adiţionale vor putea intra în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în baza unor contracte cu durata determinată (până la 31 martie a.c.) ce vor putea fi încheiate la o dată anunţată ulterior de casele de asigurări de sănătate. Menţionăm că până la încheierea perioadei de prelungire a contractelor cu casele de asigurări de sănătate peste 75% din medicii de familie au semnat actele adiţionale menţionate”, se arată în comunicatul transmis de CNAS.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS