24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateColegiul Medicilor solicită rezolvarea amiabilă a conflictului medici de familie - CNAS

Colegiul Medicilor solicită rezolvarea amiabilă a conflictului medici de familie – CNAS

Colegiul Medicilor din România (CMR) îşi exprimă îngrijorarea faţă de conflictul apărut între medicii de familie şi casele de asigurări de sănătate, în urma căruia există riscul ca 25% din populaţia ţării să rămână fără asistenţă medicală primară, şi susţine revendicările doctorilor, solicitând autorităţilor rezolvarea situaţiei pe cale amiabilă.
„CMR face din nou precizarea că susţine revendicările medicilor de familie şi solicită autorităţilor rezolvarea cât mai rapidă, pe cale amiabilă, a situaţiei conflictuale, pentru ca pacienţii să nu aibă de suferit, iar asistenţa medicală primară să se desfăşoare normal. Colegiul Medicilor din România apără demnitatea şi promovează drepturile şi interesele membrilor săi în toate sferele de activitate, apără onoarea, libertatea şi independenţa profesională a medicilor în exercitarea profesiei. Medicii de familie reprezintă o treime din totalul medicilor din România, iar acţiunile lor pentru debirocratizare şi pentru obţinerea unei finanţări corespunzătoare sunt o cerinţă firească”, arată Colegiul Medicilor într-un comunicat, citat de economica.net.
Peste 75% din medicii de familie au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate, iar perioada de semnare a acestor documente s-a încheiat, cei care nu au semnat actele adiţionale putând intra în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în baza unor contracte cu durata determinată, anunţă, joi, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
La rândul lor, organizaţiile medicilor de familie spun că în urma presiunilor făcute de CNAS şi de casele subordonate circa 65% din doctorii din întreaga ţară au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor cu casele de asigurări de sănătate şi că „faptul că astăzi se încearcă punerea pumnului în gura medicilor nu înseamnă că s-au şi rezolvat problemele din sistem, ci doar că pacienţii şi medicii sunt trataţi de pe poziţii de forţă”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS