14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCel puțin nouă persoane au murit într-o răfuială violentă din interiorul unui penitenciar

Cel puțin nouă persoane au murit într-o răfuială violentă din interiorul unui penitenciar

Brazilia a retrăit luni, 1 ianuarie, un capitol negru al închisorilor sale după ce cel puţin nouă persoane au murit şi alte 14 au fost rănite într-o confruntare într-un penitenciar din statul Goias, incident petrecut la împlinirea unui an de la masacrul de la un centru de detenţie din oraşul Manaus, din Amazonia, soldat cu 56 de morţi, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Autoritățile braziliene spun că evenimentul de luni a început după ce un grup de deţinuţi cu regim semideschis a invadat un pavilion unde se aflau deţinuţi rivali şi au incendiat mai multe obiecte.

Unii dintre cei închişi au murit carbonizaţi, în timp ce cel puţin o persoană a fost decapitată, au relatat agenţii penitenciarului pentru presa locală.Peste 30 de persoane au evadat în timpul evenimentului, care a izbucnit la ora locală 14,00 (17,00 GMT) şi a fost pus sub control două ore mai târziu de autorităţi.”Nu a fost un act de evadare, nu a fost chiar o revoltă, ci o acţiune a unui pavilion contra celuilalt. Revolta, în general, este pentru a revendica ceva”, a explicat Edson Costa Araujo, responsabil din Ministerul Securităţii Publice din statul Goias, în declaraţii pentru publicaţia O Estado din Sao Paolo.

Potrivit ultimelor date ale ministerului brazilian al Justiţiei, numărul persoanelor încarcerate a ajuns la 726.712, o creştere de 104.000 deţinuţi faţă de 2014, ceea ce face ca, în acest domeniu, Brazilia să ocupe locul trei în lume, după Statele Unite şi China.

Numărul deţinuţilor din sistemul penitenciar brazilian este dublu faţă de capacitatea închisorilor, care este calculată la 368.049 locuri, prin urmare supraaglomerarea este un fenomen întâlnit în toate închisorile. În raportul său anual, Human Rights Watch (HRW) a apreciat ca „o tragedie anunţată” criza din sistemul penitenciar brazilian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS