14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul restituie banii colectați prin donații pentru cumpărarea operei "Cumințenia Pământului"

Guvernul restituie banii colectați prin donații pentru cumpărarea operei „Cumințenia Pământului”

Sumele de bani colectate în vederea achiziționării de către stat, prin Ministerul Culturii, a operei de artă „Cumințenia Pământului”, realizată de sculptorul Constantin Brancuși, se restituie integral donatorilor, potrivit unei ordonante de urgenta a Guvernului, publicata vineri în Monitorul Oficial, după cum transmite Agerpres.

Potrivit ordonantei, banii se restituie donatorilor integral din contul de disponibilitati deschis la Trezoreria Statului si/sau din conturile deschise la institutiile de credit, pana la data de 31 decembrie 2018, in conditiile, termenele si conform procedurii stabilite prin hotarare a Guvernului.

Costurile aferente restituirii banilor, indiferent de mijlocul prin care acestia au fost colectati, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a acestei OUG, Ministerul Culturii va elabora hotararea Guvernului pentru aprobarea conditiilor, a procedurii si a termenelor pentru restituirea banilor.

OUG a fost adoptata avand in vedere „incheierea campaniei privind colectarea sumelor necesare in vederea achizitionarii operei de arta ‘Cumintenia Pamantului'” si luand in considerare faptul ca „situatia extraordinara care necesita interventia legislativa prin delegare este data de insasi aceasta campanie unica in reglementarile la nivel national, care reprezinta, in sine, o abatere de la comun si obisnuit si a carei evolutie nu a depins si nu depinde de vointa Guvernului, dar care obliga Executivul sa intervina in regim de urgenta”.

Totodata, Executivul a avut in vedere si „lipsa cadrului legal specific pentru situatiile in care se impune restituirea donatiilor colectate” si care necesita efectuarea unor cheltuieli bugetare, mecanism pentru care nu exista temei legal.

In OUG se mai precizeaza ca reglementarea nu poate fi amanată, „data fiind vointa anterioara a Guvernului, potrivit careia incheierea returnarii donatiilor trebuia realizata pana la data de 31 decembrie 2017, termen adus la cunostinta tuturor celor implicati in campania de donatie”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS