9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 8.000 de turişti au fost în Rânca în mini-vacanţa de Crăciun

Peste 8.000 de turişti au fost în Rânca în mini-vacanţa de Crăciun

Mii de turişti s-au aflat în staţiunea montană Rânca în mini-vacanţa de Crăciun. Este vorba de turiştii care s-au cazat în hotelurile, pensiuile şi cabanele din staţiune, precum şi turiştii care au urcat în fiecare zi în Rânca, pentru practicarea sporturilor de iarnă. Vremea a fost foarte bună, cu excepţia unor perioade scurte în care vântul a suflat cu putere. De asemenea, a fost întegistrat şi viscol pentru scurt timp, însă nu au apărut niciun fel de probleme, având în vedere înălţimea stratului de zăpadă, dar şi faptul că s-a intervenit în permanenţă pentru a se menţine drumul curat. A fost primul Crăciun cu zăpadă, după câţiva ani în care iarna şi şi-a făcut apariţia la Rânca în prima lună de iarnă. De data aceasta sărbătorile au adus cel puţin pe pârtii şi în zona acestora zăpadă din belşug.

Şase pârtii deschise

Potrivit Serviciului Public al Salvamont Salvaspeo Gorj, în fiecare zi au fost în staţiunea Rânca în medie 3.000 – 4.000 de persoane. Este vorba de cei cazaţi, precum şi de cei care au urcat la schi sau să se bucure de zăpadă. În total, la Rânca au funcţionat şase pârtii de schi şi telescaunul care a dus turiştii sub Vârful Păpuşa, de unde au putut admira peisajele de iarnă din staţiune. Salvamontiştii s-au aflat ca de fiecare dată la datorie, 24 de ore din 24. Zilnic au fost între 3 şi 4 intervenţii pe pârtiile de schi. De Crăciun salvamontiştii au avut 8 cazuri, din care trei au fost orientate către spitale, fiind suspiciuni de fracturi, iar într-un caz o stare comatoasă, în urma unui accident pe pârtie: „De Crăciun am avut 8 solicitări pe pârtie. Au fost trei cazuri mai serioase, care au fost trimise cu ambulanţele la spital pentru investigaţii de specialitate. Am avut suspiciuni de fracturi, contuzii, o stare comatoasă. Am avut o medie de 4.000 de persoane zilnic în staţiune. Zăpada a fost bună, s-a menţinut. În jur de 30-40 de centimetri de zăpadă. În total au funcţionat 6 pârtii de schi. Am avut la dispoziţie ambulanţa Salvamont şi până la 8 oameni în staţiune zilnic. Cabinetul medical al Salvamont a funcţionat non-stop pentru turişti”, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public al Salvamont Salvaspeo Gorj.

100 de tone de material antiderapant pe DN 67 C Novaci –Rânca

Drumarii gorjeni s-au aflat şi ei la datorie de Crăciun şi au verificat de mai multe ori DN 67 Novaci – Rânca pentru ca acesta să nu le pună probleme conducătorilor auto. În perioada mini-vacanţei de Crăciun s-a intervenit cu un maximum de opt utilaje şi, de vineri până marţi, a fost împrăştiată pe carosabil cantitatea de 100 de tone de material antiderapant. Directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, Bogdan Bratu, a verificat zilnic starea DN 67 C şi intervenţia utilajelor, având în vedere numărul mare de turişti din staţiune. Bogdan Bratu a dat dispoziţie ca, în caz de nevoie, turiştii să beneficieze de asistenţă cu utilaje la coborârea din Rânca. Drumul este însă curat şi se poate urca şi coborî fără niciun fel de probleme. În staţune au fost prezente inclusiv echipaje de poliţie şi jandarmi montani, din cauza aglomeraţiei. Poliţiştii au dirijat circulaţia, iar jandarmii montani au fost mobilizaţi pentru asigurarea liniştii şi ordinii publice în staţiune sau pentru a acorda asistenţă în caz de nevoie. Secţia de Drumuri Naţionale Târgu Jiu are pregătită 24 de ore din 24 o freză în baza din Târgu Jiu şi două unimoguri cu clorură de calciu pentru a interveni în Rânca, în cazul scăderii drastice a temperaturilor. Soluţia de clorură de calciu rezistă la temperaturi de până la minus 25 de grade Celsuis. Drumarii rămân în alertă, având în vedere că este vacanţă şi se urcă în continuare la Rânca, iar de Anul Nou sunt anunţaţi, de asemenea, mulţi turişti în zona montană.

Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS