16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de magistrați au protestat împotriva modificării Legilor Justiției

Sute de magistrați au protestat împotriva modificării Legilor Justiției

Sute de magistrați bucureșteni au protestat ieri-seară pe treptele Palatului de Justiție din București, pentru a-și exprima nemulțumirea față de intenția de modificare a Legilor Justiției. Un magistrat din București a declarat, la întrebările ziariștilor, că legea interzice magistraților să facă greva, nu să protesteze. Zeci de magistrați au ieșit și în față instanțelor din marile orașe ale țării, precum Cluj, Constanța, Iași, Brașov sau Sibiu.
Magistrații au stat în fața Palatului Justiției fără a face zgomot.
În timpul protestului magistraților, o femeie a adus un buchet de flori albe în semn de mulțumire pentru „că au curajul să lupte în felul lor și cu mijloacele pe care le au“.
Circa 60 de magistrați din instanțele timișorene au protestat în tăcere, tot ieri după-amiază, în fața Curții de Apel Timișoara, potrivit Agerpres. La ieșirea din Palatul Justiției, ei au fost întâmpinați cu aplauze de peste 100 de manifestanți care i-au susținut decent, fără alte scandări decât „Bravo!“ și „Mulțumim!“. Gestul cetățenilor a fost răsplătit de magistrați prin aplauze. Protestul a durat 30 de minute, magistrații fiind aplaudați tot timpul.
Mai mulți procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș și Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare au protestat și ei, ieri-seară, în fața sediului instituțiilor, susținând că sunt nemulțumiți de faptul că parlamentarii n-au ținut cont de recomandările Consiliului Superior al Magistraturii, în privința modificării Codului penal și Codului de procedură penală.
Procurorii, adunați în fața clădirii celor două instituții din municipiul Baia Mare, au protestat prin tăcere și au menționat, printr-un comunicat de presă, că își exprimă solidaritatea cu privire la acțiunile de protest ale magistraților împotriva propunerilor de modificare a Legilor Justiției și ale codurilor penal, respectiv, de procedură penală. „Considerăm că aceste propuneri pentru modificarea legilor menționate, în măsura în care vor fi adoptate, vor afecta grav funcționarea sistemului judiciar, consecința directă fiind creșterea infracționalității și afectarea drepturilor și libertăților cetățenilor și a ordinii de drept în România“, se arată în comunicatul procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș și Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare. Judecătorii și procurorii au protestat și la Satu Mare. Magistrații au stat în fața clădirii în care funcționează Tribunalul și Judecătoria Satu Mare, având în mâini extrase din jurământul pe care-l depun la învestirea în funcție. Ei nu au făcut declarații, însă au transmis un comunicat de presă.

Scrisoare de la CSM către Florin Iordache

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghenă, a trimis, ieri, o scrisoare deschisă preşedintelui Comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justiţiei, Florin Iordache, în care îi cere să acorde timp Consiliului pentru a se consulta cu corpul magistraţilor. Aceasta a precizat că în cursul zilei de ieri aveau loc proteste ale unor procurori şi judecători, iar dacă ei au ajuns să ia o astfel de decizie în cazul unor propuneri de modificare a Legilor Justiţie, acest lucru trebuie să dea de gândit. „Aşa cum s-a anunţat public, există posibilitatea ca în cursul zilei de azi să se desfăşoare manifestări ale magistraţilor din anumite instanţe şi Parchete a căror amploare şi durată, la acest moment, nu pot fi estimate. Cert este că magistraţilor nu trebuie să li se dea motive de a se exprima prin recurgerea la astfel de manifestări, mai ales atunci când reacţia poate fi justificată de un potenţial dezechilibru în înfăptuirea actului de justiţie. Cu siguranţă, ştiţi cât de mult le trebuie magistraţilor până să ia o asemenea hotărâre. Şi dacă au luat-o, înseamnă că este necesar să existe disponibilitatea de a identifica împreună soluţii viabile şi de perspectivă“, se arată în scrisoarea trimisă de preşedintele CSM. Mariana Ghenă a precizat că, atunci când magistraţii reacţionează în acest mod la propuneri de modificare ale unor legi ce vizează activitatea sistemului judiciar şi a justiţiei în general, acest aspect trebuie să dea de gândit societăţii şi Parlamentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS