16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDacia anunţă ca va mentine salariile nete ale angajatilor dupa 1 ianuarie prin acordarea de sume compensatorii

Dacia anunţă ca va mentine salariile nete ale angajatilor dupa 1 ianuarie prin acordarea de sume compensatorii

Salariile nete ale angajaților producătorului auto Dacia vor fi neafectate de modificările aduse de Guvern Codului Fiscal, a anunțat compania, citată de HotNews.ro. „Acordul care a fost semnat împreună cu sindicatul prevede acordarea unei sume compensatorii de 20% astfel încât salariul net să rămână la același nivel. Măsura va fi pusă în practică începând cu 1 ianuarie 2018”, spune Dacia.

Iată mai jos informarea oficială Dacia transmisă presei:

„Urmare a aplicării Ordonanțelor de Urgență Nr. 79/2017 și Nr. 82/2017 referitoare la transferul obligațiilor sociale, Automobile Dacia a finalizat negocierile cu sindicatul în 15 decembrie. Acordul care a fost semnat împreună cu sindicatul prevede acordarea unei sume compensatorii de 20% astfel încât salariul net să rămână la același nivel. Măsura va fi pusă în practică începând cu 1 ianuarie 2018”.

Compania nu a precizat dacă s-a ajuns la un acord cu sindicatul și asupra altor aspecte, cum ar fi Contractul Colectiv de Muncă (CCM) pentru 2018.

Guvernul a decis să reducă, de la 1 ianuarie 2018, numărul de contribuții sociale obligatorii pe care trebuie să le plătească angajatorii pentru salariați, în sensul că ele se mută la angajat, ceea ce crează și probleme administrative în interiorul firmelor mai mari sau mai mici deoarece angajații se află în vulnerabilitate față de angajator, acesta neavând obligația legală să compenseze în vreun fel bugetul de salarii pentru ca remunerațiile nete ale oamenilor să rămână la fel ca înainte.

Așadar, din 1 ianuarie 2018 (efectiv de la 1 februarie 2018) vor fi de plătit:

CAS (Contribuție Asigurări Sociale/Pensie) Datorată doar de salariat, dar plătită efectiv de angajator.
CASS (Constribuție Asigurări Sociale/Sănătate) Datorată doar de salariat, dar plătită efectiv de angajator.
CAM (Contribuție Asiguratorie pentru Muncă) Datorată doar de angajator și plătită efectiv de angajator.
De asemenea, de la 1 ianuarie 2018, la fel ca și până acum, doar angajatorul se va ocupa de calcule, rețineri și de plăți pentru contribuțiile angajaților, iar salariații nu au obligații în acest sens, ca în prezent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS