16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRabia pe masa Curții Constituționale

Rabia pe masa Curții Constituționale

La Curtea Constituțională București va avea loc joi, 14 decembrie, ora 9.00, soluționarea excepției de neconstituționalitate a Ordinului privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. După mai bine de doi ani de așteptare Asociația R.E.A.D.C. este chemată în instanță în calitate de autor al excepției, în proces cu Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A). Încă din 2014, Asociația R.E.A.D.C. a intenţionat de a sesiza abuzurile asupra proprietarilor
de câini și a sănătății publice, prin condiționarea vaccinului antirabic, gratuit și obligatoriu, de plata în privat și la libera negociere a microcipării și a înregistrării contracost în
R.E.C.S-C.M.V.
Prin urmare, stăpânii de câini care nu-și permit să plătească pentru implantarea microcipului și înregistrare, nu vor putea beneficia nici de vaccinul gratuit și obligatoriu
pentru câinii lor. Se recurge astfel la o formă de șantaj asupra proprietarilor, în care dacă vor să obțină aceste drepturi gratuite, trebuie să plătească sumele respective.
Vaccinul și manopera sunt realizate din fondurile de la buget și fonduri europene, tocmai pentru a încuraja vaccinarea antirabică, ca parte a acțiunilor de protecție națională.
Acțiunea anuală de vaccinare se desfășoară în luniile octombrie – februarie, iar toți cetățenii deținători de animale trebuie să primească aceste servicii gratuit și nediscriminatoriu între mediul rural și cel urban. Lipsa informării cetățenilor despre treburile de interes național este o abatere constituțională.
Înființarea R.E.C.S este abuzivă, inutilă, fără licitație publică și creatăla un preț astronomic.
Sunt 2 registre, gratuite: Registrul Agricol și Registrul ANSVSA – Serviciul Controlul Bolilor.
Medicii veterinari au obligația de a înscrie animalele în toate bazele de date. „Banul înaintea sănătăţii publice „este denumirea acestei manipulări naționale.
În consecință, Asociația R.E.A.D.C. susține că acțiunea de condiționare a obținerii unui drept gratuit, în speță, vaccinarea antirabică, de plata unei taxe pentru un alt serviciu, este neconstituțională.
Ordinul 1/2014 al ANSVSA – NU – poate fi superior Legii 42/2004 Sanitar Veterinare!!
ART.1Apărarea sănătăţii animalelor, protecţia animalelor, prevenirea transmiterii de boli de la animale la om constituie o problemă de stat și o îndatorire pentru toți locuitorii țării.
ART. 3 Statul sprijină activitatea de apărare a sănătăţii animalelor, de supraveghere, prevenire şi control al bolilor ce se pot transmite de la animale la om, prin asigurarea cadrului instituţional şi juridic, a resurselor financiare, a bazei tehnico-materiale necesare pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor din domeniul sanitar veterinar.
Asociaţia R.E.A.D.C. invită asociațiile interesate, entitățile mass-media și toți iubitorii de animale responsabili care doresc să ne susţină și să se implice în lupta împotriva raptorilor din sistemul bugetar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS