21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană recomandă Consiliului European să constate că s-au înregistrat progrese suficiente

Comisia Europeană recomandă Consiliului European să constate că s-au înregistrat progrese suficiente

Comisia Europeană a recomandat astăzi Consiliului European (articolul 50) să concluzioneze că s-au înregistrat progrese suficiente în prima etapă a negocierilor cu Regatul Unit desfășurate în temeiul articolului 50. Consiliul European (articolul 50) urmează acum să decidă, la 15 decembrie 2017, dacă progresele înregistrate sunt suficiente pentru a permite avansarea în cea de a doua etapă a negocierilor.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat: „Este o negociere dificilă, dar am făcut astăzi un prim pas înainte decisiv. Sunt mulțumit de înțelegerea echitabilă la care am ajuns cu Regatul Unit. Dacă cele 27 state membre sunt de acord cu evaluarea noastră, Comisia Europeană și Michel Barnier, negociatorul nostru șef, sunt pregătiți să înceapă imediat lucrul la a doua etapă a negocierilor. Voi continua să veghez ca Parlamentul European să fie implicat foarte strâns pe tot parcursul procedurii, dat fiind faptul că ratificarea acordului de retragere final este responsabilitatea sa.”

Michel Barnier, negociatorul-șef al Comisiei Europene, a declarat: „Evaluarea Comisiei se bazează pe progresele autentice realizate în fiecare dintre cele trei domenii prioritare pentru noi. Faptul că am ajuns la un acord asupra acestor aspecte și la o înțelegere cu privire la trecut ne permite să mergem mai departe și să discutăm despre relația noastră viitoare pe bază de încredere.”

Evaluarea Comisiei se bazează pe un raport comun convenit de către negociatorii Comisiei și ai Guvernului Regatului Unit, care a fost aprobat astăzi de prim-ministrul Theresa May în cursul unei reuniuni cu președintele Jean-Claude Juncker.

Comisia constată că s-au realizat progrese suficiente în fiecare dintre cele trei domenii prioritare, și anume drepturile cetățenilor, dialogul privind Irlanda/Irlanda de Nord și, respectiv, decontul financiar, astfel cum sunt stabilite în Orientările Consiliului European din 29 aprilie 2017. Negociatorul Comisiei a dat asigurări că alegerile de viață ale cetățenilor UE care trăiesc în Regatul Unit vor fi protejate. Drepturile cetățenilor UE care trăiesc în Regatul Unit și drepturile cetățenilor britanici din UE-27 vor rămâne neschimbate după ce Regatul Unit va ieși din UE. Comisia s-a asigurat, de asemenea, că toate procedurile administrative vor fi ieftine și simple pentru cetățenii UE din Regatul Unit.

În ceea ce privește decontul financiar, Regatul Unit a fost de acord ca angajamentele luate de UE-28 să fie onorate de UE-28, așadar inclusiv de Regatul Unit.

În ceea ce privește frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord, Regatul Unit recunoaște situația unică de pe insula irlandeză și a prezentat angajamente semnificative pentru a se evita o frontieră strict controlată.

În Comunicarea Comisiei privind stadiul negocierilor cu Regatul Unit sunt disponibile informații complete referitoare la evaluarea Comisiei.

Etapele următoare

În cazul în care Consiliul European (articolul 50) consideră că s-au înregistrat progrese suficiente, negociatorii Comisiei Europene și ai Guvernului Regatului Unit vor începe să elaboreze un acord de retragere în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, pe baza Raportului comun și a rezultatelor negocierilor referitoare la alte aspecte legate de retragere. În conformitate cu Orientările din 29 aprilie 2017 și de îndată ce statele membre își exprimă acordul cu privire la evaluarea Comisiei, Comisia este pregătită să înceapă imediat lucrul la eventualele măsuri tranzitorii și să demareze discuții preliminare privind relația viitoare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit.

Context

La 29 martie 2017, Regatul Unit a notificat Consiliului European intenția sa de a se retrage din Uniunea Europeană în conformitate cu articolul 50 din TUE. La 29 aprilie 2017, Consiliul European (articolul 50) a adoptat un set de orientări politice. La 22 mai 2017, Consiliul Afaceri Generale (articolul 50) a autorizat Comisia Europeană să deschidă negocierile cu Regatul Unit și a adoptat directive de negociere (directivele de negociere).
Negocierile ar trebui să fie finalizate până în toamna anului 2018 pentru a avea suficient timp ca acordul de retragere să fie încheiat de către Consiliu, după obținerea aprobării Parlamentului European, și să fie aprobat de către Regatul Unit în conformitate cu propriile sale proceduri înainte de 29 martie 2019.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS