15.3 C
Craiova
sâmbătă, 30 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegele Mihai a murit. Cine sunt succesorii săi?

Regele Mihai a murit. Cine sunt succesorii săi?

Succesoarea la Șefia Casei Regale, după moartea Regelui Mihai, este Alteța Sa Regală Margareta, conform Ordinii de Succesiune ce a fost determinată prin Normele Organice ale Casei Regale. Aceleași Norme au determinat și titlurile Membrilor Casei Regale și au stabilit, în același timp, că soții și copiii Altețelor lor Regale Principesele nu dețin titluri personale. Cine sunt aceștia?

Înainte de moartea Regelui, Casa Regală a prezentat componenta Casei Regale și Ordinea de Succesiune. Pe lângă Majestatea Sa Regele Mihai 1, prezentat la acea dată drept Șeful actual al Casei Regale a României (jure sanguinis), Casa Regală îi mai cuprindea pe:
Moștenitoarea la Șefia Casei Regale a României, Alteța sa Regală Margareta, Principesa Moștenitoare a României, care rămâne, după decesul tatălui său, Custode al Coroanei României (ad personam).
Alteța Sa Regală Radu, Principe al României (ad personam), actualul consort al Principesei Margareta;
Alteța Sa Regală Elena, Principesa României (jure sanguinis);
Alteța Sa Regală Sofia, Principesa României (jure sanguinis);
Alteța Sa Regală Maria, principesa României (jure sanguinis);
Soții și copiii Altețelor Sale Regale Principesele nu dețin titluri personale.
ASR Margareta este prima în Ordinea de Succesiune, urmată de Principesa Elena, Elisabeta Karina de Roumanie, ASR Principesa Sofia a României, Elisabeta Maria Biarneix și ASR Principesa Maria a României. Doar Șeful Casei Regale a României poate decide modificări ale Ordinii de Succesiune.

Principesa Margareta, Custode al Coroanei

Născută pe 26 martie 1949 la Lausanne (Elveția), este prima fiică a Majestăților Lor Regele Mihai I și Regina Ana. În ultimele două decenii, s-a impus ca unul dintre principalele chipuri ale familiei regale, alături de Rege și de soțul său, Principele Duda. Împreună cu acesta din urmă a atras atenția atât prin promovarea activităților Casei Regale, cât și prin apropierea de scena politică românească și chiar prin scandaluri internaționale.
Principesa Margareta este licențiată în sociologie, științe politice și drept internațional a Universității din Edinburgh. Până în 1989, s-a implicat în proiecte pentru dezvoltarea agriculturii în cadrul unor organizații internaționale, inclusiv ONU. A renunțat la acestea în 1989.
În ianuarie 1990 a venit în România alături de Regele Mihai, înființând aici Fundația Principesa Margareta a României, pentru sprijinul bătrânilor și tinerilor. De atunci, a acumulat mai multe funcții, preponderent onorifice, precum președintele Crucii Roșii din România și al mai multor organizații sau evenimente din domeniul sportiv, studențesc și cultural.
Pe 21 septembrie 1996, se căsătorește cu Radu Duda, alături de care locuiește la Palatul Elisabeta din București începând din 2001. Alături de Duda, s-a apropiat intens de scena politică, în special în perioada guvernului Năstase și în cea a guvernelor PSD mai recente, culminând cu primirea liderului PSD, Liviu Dragnea, la Palatul Elisabeta, în 2016. Criticii au calificat acea întâlnire drept o „trădare (…) a dimensiunii morale a Regelui“, o dovadă a complicităților „cu PSD-ul lui Ion Iliescu“.
Atunci, Principesa Margareta și Liviu Dragnea au discutat despre „rolul Casei Regale în societatea românească“ și despre nevoia ca instituția Casei Regale „să aibă un statut foarte clar“, după cum descria evenimentul, în acel moment, Liviu Dragnea, politician ce tocmai primise o condamnare penală. După aproape un an și jumătate, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, șefii celor două camere ale Parlamentului, depuneau o inițiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale, ce prevede recunoașterea ei ca persoană juridică de drept privat, cu statut de utilitate publică. Miza: posibilitatea Familiei Regale de a păstra privilegii și drepturi după moartea Regelui Mihai, inclusiv acela de a folosi Palatul Elisabeta, administrat de RAPPS și dat în folosință Familiei Regale până la moartea regelui.
Principesa este actuala posesoare a Tiarei regale, primită de la mama sa, Principesa Ana, care, la rândul ei, a primit-o de la Regina Elena, căreia i-a dăruit-o Regina Maria. Principesa Margareta nu are copii.

Radu Duda, devenit Alteța Sa Regală Radu, Principe al României (ad personam), consort al Principesei Margareta

Fostul actor Radu Duda a devenit alteță regală prin căsătoria cu Principesa Margareta, în 1996. Personalitate ce atrage controversele și implicată în multiple scandaluri, pe parcursul ultimelor două decenii, Principele Duda este văzut, prin activitatea sa, drept veriga de legătură între Casa Regală și scena politică și om-cheie în reconcilierea dintre Regele Mihai și Ion Iliescu. A fost suspectat de colaborare cu Securitatea, dar el a respins bănuielile și nu există o confirmare oficială în acest sens. A atras acuzații că duce în derizoriu aspirațiile monarhice ale Casei Regale prin candidatura sa la președinția României, în 2009.
Radu Duda s-a născut în 1960, la Iași. A absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică în 1984 și a jucat pe scenele din Iași și București, precum și în câteva filme.
La câțiva ani după căsătoria cu Principesa Margareta, el a renunțat la cariera de actor. În 1999, a primit numele – dar nu și titlul – de principe de Hohenzollern-Veringen, ceea ce a declanșat o serie de dispute pe parcursul anilor următori, mai precis până când, la mijlocul deceniului trecut, a primit titlul de Principe al României cu apelativul Alteță Regală.
În 2002, a absolvit Colegiul Național de Apărare, în 2005 a devenit colonel al Armatei Române, iar în 2006 a devenit doctor în științe militare, o ascensiune rapidă ce a stârnit numeroase semne de întrebare.
În 2002 a devenit reprezentant special al guvernului pentru integrare, cooperare și dezvoltare durabilă. Este vorba despre guvernul social-democrat condus de Adrian Năstase. Aderarea lui la guvernul Năstase a venit la un an după reconcilierea Regelui Mihai I cu Ion Iliescu, măsură pusă de unii pe seama lui Radu Duda, al cărui tată, profesor doctor Rene Duda din Iași, fusese coleg de FSN cu Ion Iliescu, la începutul anilor ‘90, după cum a scris recent Adevărul.
Principele Radu a rămas reprezentant special al guvernului și în guvernul Tăriceanu, ce a urmat guvernului Nastase.
Numele lui a fost legat de scandalul declanșat, la mijlocul deceniului trecut, în jurul unor comisioane ilegale puse pe seama BAE Systems, companie britanică implicată în vânzarea către România a două fregate, pentru înzestrarea Armatei Române. Principele Radu a respins acuzațiile de lobby în favoarea BAE, companie ce figura printre sponsorii fundației soției sale, Principesa Margareta.
În 2009, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale, dar s-a retras în cele din urmă din cursa electorală, spunând, conform Mediafax, că „Stânga politică este în buzunarul prezidențial. Dreapta politică a ales să ignore proiectul Casei Regale, crezând că astfel va avea un câștig politic pe termen scurt. Va fi o repetare a greșelii din 1997. În mod normal, demersul de însănătoșire a instituțiilor statului ar fi trebuit să facă mediul de afaceri, corifeii societății civile și mass-media solidari cu proiectul meu. Nu s-a întâmplat așa“.

Principesa Elena

A doua în Ordinea de Succesiune, după sora sa, Margareta, Principesa Elena este a doua fiică a Regelui Mihai și a Reginei Ana, născută fiind în noiembrie 1950, la Lausanne. A urmat studiile la școli din Italia, Elveția și Marea Britanie.
În adolescență, a călătorit prin toată lumea alături de un cor internațional. La întoarcere, a lucrat la casa de licitații Christie’s din Geneva, apoi și-a continuat studiile și s-a implicat în activități educaționale și de binefacere în Anglia, devenind și expert în restaurări ale obiectelor de artă.
În 1982 s-a căsătorit, în Anglia, cu Robin Medforth-Mills, cu care a avut doi copii, Nicolae (n. 1985 la Geneva) și Elisabeta-Karina (n. 1989).
În 1989 a înființat două fundații de ajutorare a copiilor cu dificultăți din Anglia și România. În 1991 a divorțat de primul soț, rămânând în Marea Britanie. S-a recăsătorit în 1998 cu Alexander Phillips Nixon.
Luna aceasta, fiul său, fostul Principe Nicolae, a încercat să intre în reședința Regelui Mihai, pentru a-l vedea pe acesta, declanșând o ripostă dură din partea Casei Regale, Principesa Elena s-a declarat imediat „dezamăgită de fiul“ său, susținând că acesta „a nesocotit intimitatea și demnitatea“ Regelui Mihai și acuzându-l pe Nicolae că ar fi dat dovadă de „dispreț“ față de România.

Principesa Sofia

A patra fiică a Regelui Mihai I și a Reginei Ana, Sofia s-a născut în octombrie 1957, în Grecia. Este pasionată de pictură și fotografie și să scrie cărți pentru copii. A urmat studii de artă, design și fotografie în SUA (Colegiul pentru Arte Vizuale – New York, Universitatea din Carolina de Nord, Corcoran College din Washington).
A părăsit SUA după prăbușirea comunismului în România și a revenit la casa familiei din Elveția, unde, potrivit profilului oferit de Casa Regală, a jucat un rol important în consolidarea Secretariatului de la Versoix, alături de sora ei, Margareta. Tot alături de Sofia a venit, pentru prima dată, în România, în ianuarie 1990. Aici, a contribuit la întemeierea Fundației Principesa Margareta, unde a fost desemnată vicepreședinte.
În anii ‘90, a fost decăzută din drepturi și exclusă din linia de succesiune, pierzând titlul de Principesă, în urma căsătoriei sale cu Alain Biarneix, în pofida opoziției tatălui ei, Regele Mihai. În 1999, a născut-o pe Elisabeta-Maria. În 2002, a divorțat de Biarneix, iar în 2007 și-a recăpătat drepturile în cadrul Casei Regale și a fost inclusă din nou în linia de succesiune.

Principesa Maria

Ce-a dea cincea fiică a Regelui Mihai I și a Reginei Ana s-a născut în iulie 1964, în Danemarca. Ea a copilărit și studiat în Elveția, dar a stat cel mai mult în SUA, unde a studiat și lucrat în domeniul îngrijirii copiilor, iar mai apoi în domeniul relațiilor publice și în cel al consultanței private, în New York și New Mexico. În ianuarie 2015, la cererea surorii sale, Margareta, Custodele Coroanei, Principesa Maria s-a mutat la București.

Elisabeta-Karina de Roumanie

Fiica Principesei Elena și a britanicului Robin Medforth-Mills și sora mai mică a fostului Principe Nicolae, Elisabeta-Karina, s-a născut în 1989 și locuiește în prezent în Anglia. Este a treia în linia de succesiune, după mama sa, Elena.

Elisabeta Maria Biarneix

Fiica Principesei Sofia, Elisabeta Maria Biarneix, s-a născut în Argenteuil (Franța) în 1999, fiind botezată după Reginele Elisabeta și Maria ale României. Este fiica lui Alain Biarneix, soțul de care Principesa Sofia a divorțat când aceasta era mică. Potrivit prezentării Casei Regale, Elisabeta-Maria locuiește în Franța, împreună cu mama ei.

Membri ai Casei Regale decăzuți din drepturi și excluși din linia succesorală

Nicolae de Medforth-Mills
Fostul Principe Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills era, într-o vreme, considerat drept favorit în Ordinea de Succesiune la statutul de șef al Casei Regale. În 2015, în urma unei decizii ce a stârnit mai multe întrebări decât a oferit lămuriri, i-au fost retrase titlul de Principe și a fost exclus din linia de succesiune, unde ocupa poziția a treia.
Fiul Principesei Elena din căsătoria acesteia cu Robin Medforth-Mills, Nicolae, s-a născut în 1986, în Elveția. A vizitat prima dată România când era mic, în 1992. Și-a trăit copilăria și tinerețea în Anglia și a făcut numeroase călătorii în Africa. A studiat managementul la Londra.
În aprilie 2010, când a împlinit 25 de ani, a primit titlul de Principe al României, cu apelativul de Alteță Regală, el începând să se implice intens în activitățile Casei Regale, până în august 2015, când Regele a decis să îi retragă titlul și să-l excludă din linia de succesiune. Anunțul Casei Regale nu a precizat explicit motivele deciziei, arătând că Regele le-a luat „cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți“.
Situația a declanșat un val de controverse referitoare la ce anume din comportamentul lui Nicolae a deranjat Casa Regală, apărând speculații inclusiv referitoare la existența unui posibil copil din flori.
În noiembrie 2017, pe fondul deteriorării rapide a stării de sănătate a bunicului său Regele Mihai, Prințul Nicolae a încercat să îl vadă pe acesta. Casa Regală l-a acuzat că a încercat să intre cu forța în reședința din Elveția și a anunțat că a depus plângere la poliție. La rândul ei, mama lui Nicolae, Principesa Elena, s-a declarat „dezamăgită“ de fiul său și l-a acuzat de „dispreț“ față de România. Fostul principe a răspuns afirmând că „am vrut doar să îmi văd bunicul și să îmi iau rămas bun. Nu cred că el este cel care a decis să nu ne vedem“.

Irina Walker
Irina Walker este cea de-a treia fiică a Regelui Mihai și a Reginei Ana, fiind născută la Lausanne, în Elveția, în februarie 1953. A studiat în Elveția și Marea Britanie. La 20 de ani, a intrat în echipa care administra o fermă de cai din Canada, urmându-și pasiunea pentru creșterea și antrenarea cailor. A continuat să lucreze în domeniu, în SUA și Europa, după care s-a întors în Elveția pentru a lucra la Christie’s (Geneva), în vânzări.
În 1983 s-a căsătorit cu John Krueger (Suedia) și s-a stabilit alături de acesta în statul american Oregon. Au împreună doi copii, Mihai (născut în 1985) și Angelica (născută în 1986). A divorțat în 2003. S-a recăsătorit cu John Westley Walker.
Ea și al doilea ei soț au fost acuzați, în august 2013, că la ferma proprie din Oregon au organizat pariuri și lupte ilegale de cocoși. În 2014, au primit condamnări și au fost obligați să plătească o amendă de 200.000 de dolari. În urma incidentului, a fost exclusă din Ordinea de Succesiune.

C. Ionescu – HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS