8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolițiștii ar putea primi puteri sporite în lupta cu infractorii

Polițiștii ar putea primi puteri sporite în lupta cu infractorii

Polițiștii vor avea o autoritate mai mare dacă legea va fi modificată în varianta propusă de MAI

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vrea să modifice Legea de organizare a Poliției Române astfel încât polițiștii să aibă o autoritate mai mare în fața infractorilor. De asemenea, MAI cere introducerea pedepsei cu închisoarea pentru cei care înjură un polițist, dar și pentru persoanele care continuă să tulbure liniștea publică după ce au fost amendate.

Numărul mare de polițiști bătuți, înjurați sau chiar uciși în timpul serviciului a determinat MAI să ceară schimbarea legii. Astfel, în proiectul pentru modificarea Legii nr. 218/2002 privind organizarea şi funcționarea Poliției Române, pus în dezbatere publică de MAI, au fost incluse principalele proceduri de acţiune a poliţiştilor.
Ca noutate, polițistul are dreptul să interzică accesul persoanelor la locul săvârșirii unor infracțiuni, precum și accesul într-un spațiu, imobil sau mijloc de transport dacă prin aceasta se pune în pericol viața sau integritatea corporală a unor persoane.
În plus, polițistului îi este permis să oprească forțat şi să imobilizeze vehicule, „inclusiv prin utilizarea mijloacelor din dotare“, se arată în proiectul de lege. De asemenea, în lege se stipulează clar cum trebuie să procedeze o persoană care „face obiectul unor măsuri polițienești“. În acest sens, persoana respectivă trebuie să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă.
În caz contrar, polițistul poate presupune că persoana în cauză intenționează să comită infracțiuni cu violență, mai ales dacă acesta nu răspunde la somația „Stai, poliția! – Nu te apropia!“.
O altă noutate este transpunerea în lege a unor noi mijloace de constrângere pe care le poarte folosi un polițist. Pe lângă cătușe, bastoane sau arme de foc, oamenii legii au dreptul să folosească forța fizică, „inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau lovituri“. De asemenea, polițiștii pot folosi autovehiculele pentru oprirea forțată și blocarea unor vehicule, precum și pentru deschiderea unor spații închise.
Mai trebuie precizat că polițistul are dreptul să folosească forța fizică și atunci când o persoană, deși nu este violentă, se opune solicitărilor acestuia.
Folosirea mijloacelor de constrângere se face după avertizarea verbală și după acordarea timpului necesar persoanei pentru a se conforma solicitărilor poliţistului. Când este iminentă o acțiune violentă împotriva polițistului, acesta poate trece peste avertizarea verbală.
Acțiunile polițistului pot fi înregistrate audio-video fără consimțământul persoanelor vizate.
Același proiect de lege descrie și alte drepturi ale polițiștilor, cum ar fi cel de a legitima și stabili identitatea unei persoane, de a duce o persoană la secție, dar și de a efectua controale corporale, controale ale bagajelor sau unor autovehicule.

Închisoare pentru jignirea polițistului

Ministerul Afacerilor Interne cere și modificarea Legii nr. 61/1991 astfel încât polițiștii să nu mai poată fi „luați la mișto“ de persoanele care chefuiesc cu muzica la maxim. În prezent, tulburarea liniștii cu muzica dată tare sau strigăte se sancționează cu amendă.
Potrivit polițiștilor doljeni, există situații în care, la apariția polițiștilor, cei în cauză dau muzica mai încet, iar după plecarea oamenilor legii reîncep petrecerea cu muzica dată la maxim. „În unele cazuri, cei vizaţi propun chiar aplicarea amenzilor până la epuizarea chitanţierului, pentru a putea continua evenimentul fără a mai fi «deranjaţi» de organele de aplicare a legii“, au explicat oamenii legii.
Aici sunt incluse nunțile și petrecerile organizate, de obicei, de persoane de etnie romă, care preferă să plătească amenzi „fără număr“ ca să fie lăsați în pace. Pentru evitarea acestor situații, se introduce un nou articol de lege care prevede că „fapta persoanei care, fiind avertizată să înceteze activitățile contravenționale, continuă să săvârșească aceste activități şi prin aceasta tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la trei luni la doi ani“. Cu închisoarea se va pedepsi și jignirea polițiștilor, potrivit proiectului de lege: „întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă“.
De asemenea, persoanele care, de exemplu, împiedică polițiștii să legitimeze sau să conducă o persoană la sediul poliției, riscă o pedepsă cu închisoarea între șase luni la trei ani. După ce va ieși din dezbaterea publică, acest proiect de lege va intra în dezbatere parlamentară.

Polițiști loviți, plimbați pe capota mașinii sau mușcați

În ultimi ani, mai mulți polițiști din Craiova și județul Dolj au fost răniți în timpul serviciului. De obicei, peroanele care au agresat polițiștii au ajuns după gratii. De exemplu, în ianuarie, anul acesta, un craiovean de 19 ani, acuzat că a lovit intenționat cu mașina un polițist, după care l-a „plimbat“ aproximativ 80 de metri pe capota mașinii, a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de ultraj.
În iunie, un bărbat acuzat că, după ce a fost ridicat pentru a fi dus la Secția 1 Craiova, a făcut scandal, a mușcat un polițist de mână și a spart un geam de la ușa secției, a fost condamnat la doi ani și șapte luni de închisoare de Judecătoria Craiova. În plus, inculpatul a primit și o amendă penală de 1.200 de lei.
De asemenea, în octombrie anul trecut, magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât să condamne definitiv la opt ani și două luni de închisoare un craiovean de 33 de ani, acuzat că, deși nu are permis, s-a urcat la volan și a lovit cu mașina un polițist care încerca să-l tragă pe dreapta.
În septembrie, anul acesta, procurorii craioveni au cerut și obținut arestarea preventivă a unui tânăr de 25 de ani, din Balș, acuzat că a lovit un polițist din Pielești după ce s-a urcat băut la volan și a provocat un accident de circulație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS