10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGabriela Firea a renuntat la Targul de Craciun din Piata Victoriei, dupa ce protestatrii au demontat schelele

Gabriela Firea a renuntat la Targul de Craciun din Piata Victoriei, dupa ce protestatrii au demontat schelele

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat intr-un comunicat de presa ca va muta targul in alta locatie, insa nu a specificat unde, dupa ce schelele de la scena pe care urma sa aiba loc un concert au fost demolate de protestatari. „Constat ca, de astazi, putem marca inceputul unei perioade in care Constitutia Romaniei si legile tarii sunt calcate in picioare fara ca institutiile centrale ale statului sa reactioneze. Asta inseamna inceputul anarhiei”, a declarat Gabriela Firea, potrivit Hotnews.ro.

„Am constatat cu amaraciune faptul ca un eveniment aprobat conform legii de catre Primaria Capitalei este in imposibilitatea de a se desfasura, din cauza unor protestatari agresivi verbal si fizic, care au patruns ilegal in perimetrul delimitat si rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde.
Constat ca, de astazi, putem marca inceputul unei perioade in care Constitutia Romaniei si legile tarii sunt calcate in picioare fara ca institutiile centrale ale statului sa reactioneze. Asta inseamna inceputul anarhiei. Daca azi a fost impiedicata Primaria Capitalei sa organizeze legal un eveniment intr-un spatiu public, ce apartine tuturor bucurestenilor, maine se pot intampla evenimente similare la Administratia Prezidentiala, la Parlament, la alte institutii publice care ii reprezinta pe toti cetatenii, indiferent de apartenenta politica, criterii de gen, convingeri politice, categorie sociala, sau rasa”, a declarat primarul.

„Este foarte grav ce s-a intamplat astazi si, ca atare, trag un semnal public de alarma.
Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde si targul de Craciun intr-o alta locatie dar acest lucru nu rezolva problema de fond. Legea a fost incalcata, un barbat a fost batut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresati fizic si verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au incalcat legea, vor raspunde pentru asta, atat civil cat si penal.
Spatiul public este al tuturor, nu poate fi „rezervat” unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotriva, bine organizat. Exista o legislatie clara cu privire la adunarile publice si respectarea acestei legislatii este obligatorie atat pentru cetateni cat  si pentru instituţiile care au atributii in mentinerea sau restabilirea ordinii publice”, a mai spus Firea.

Premierul Mihai Tudose s-a aratat impotriva organizaii unui targ de Craciun in Piata Victoriei. In replica, Firea a mentionat ca Primaria Generala nu e in subordinea Guvernului si ca primul-ministru nu poate sa ii faca ei „sugestii si recomandari”.

Primaria Capitalei urma sa organizeze un targ de Craciun in Piata Victoriei, in perioada 2-20 decembrie, exact in locul in care protestatarii isi manifestau, in strada, nemultumirile fata de deciziile celor de la guvernare. In aceasta dimineata au avut loc altercatii intre protestatari si cei care pregateau montarea schelelor pentru targul de Craciun, incidente urmate de interventia Jandarmeriei, care a ridicat pentru declaratii trei persoane din piata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS