12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDisputa in Piata Victoriei, intre cativa protestatari si angajatii primariei care ridica sambata targul de Craciun organizat de Primaria Capitalei

Disputa in Piata Victoriei, intre cativa protestatari si angajatii primariei care ridica sambata targul de Craciun organizat de Primaria Capitalei

O disputa a izbucnit sambata de dimineata intre cativa protestatari aflati in Piata Victoriei si angajatii Primariei Capitalei veniti pentru a pregati instalarea targului organizat de municipalitate, informeaza Hotnews.ro, citand News.ro.
Lucratorii au fost intampinati de cateva persoane cu steaguri tricolore si cu portavoci, care scandau „Nu cedam Piata Victoriei!”, „Firea, nu uita, piata asta nu-i a ta!” si „Vrem spitale, nu targuri penale!”.

Aceleasi scandari au putut fi auzite si cu la protestul desfasurat cu o seara in urma, la care au participat aproximativ 1.500 de persoane.

Primaria Capitalei a anuntat, marti, ca Targul de Sarbatori – Festivalul de colinde si obiceiuri de iarna va fi deschis in perioada 5 – 17 decembrie, in Piata Victoriei. Primarul Gabriela Firea a explicat, miercuri, decizia de a organiza un targ de sarbatori in Piata Victoriei, locul traditional de intalnire a celor care protesteaza fata de legile justitiei si cer demisia Guvernului, afirmand ca „accentul trebuie pus pe lucrurile care ne unesc, si nu pe cele care ne dezbina”.

Imediat dupa aparitia informatiei privind organizarea unui targ in Piata Victoriei, pe pagina de Facebook „Coruptia Ucide” a aparut mesajul „NU plecam din Piata Victoriei!”. „Interpretam decizia Primariei ca pe o noua incercare de a indeparta protestele de locul lor obisnuit si o anuntam pe doamna Gabriela Firea ca, din punct de vedere legal, nu poate face acest lucru, potrivit Legii 60/1991, republicata”, au anuntat cele 10 organizatii semnatare ale postarii, scrie Hotnews.ro.

Premierul Mihai Tudose a declarat ca decizia primarului Capitalei de a organiza un targ de Craciun in Piata Victoriei nu este cea mai inspirata, el motivand ca, in primul rand, oamenii nu au pe unde sa traverseze si, in plus, este o decizie care se interpreteaza, dat fiind ca acolo au loc proteste.

UPDATE, ora 12:45: Incidente si la ora pranzului, cand jandarmii au ridicat mai multi protestatari

Sambata la pranz au avut loc conflicte intre cativa protestatari din Piata Victoriei si jandarmii din dispozitivul fortelor de ordine, arata imaginile transmise de televiziunile de stiri. Imaginile i-au aratat pe jandarmi, aflati in numar mare, ridicand mai multi protestatari si ducandu-i in masinile lor, pentru a-i conduce duce la sectii de politie, informeaza Hotnews.ro. Tot sambata, protestatarii au avut dispute cu angajatii primariei care amenajeaza targul PMB si au incercat, potrivit Jandarmeriei, sa ocupe partea carosabila.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, George Enache, a spus ca incidentul ce a avut loc putin dupa ora 12.00 a plecat de la sesizarea unei persoane in varsta ce ar fi fost lovita de alta persoana. Un cetatean a fost invitat la sectie pentru lamurirea situatiei, s-a opus, la fel ca si alte persoane, asa ca a fost nevoie de „conducere fortata la sectie, a spus sursa citata.

 

UPDATE, ora 14:00: Politicienii cer anularea deciziei de infiintare a targului din Piata Victoriei

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a solicitat primarului general Gabriela Firea să anuleze decizia de a organiza un târg în Piaţa Victoriei, susţinând că aceasta este „ilegală” şi „ticăloasă”, scrie Agerpres.

Traian Basescu

„Doamnă Primar General Gabriela Vrânceanu Firea, decizia ilegală de a organiza un târg în Piaţa Victoriei este una ticăloasă şi vreau să cred că ticăloşia nu este principala dumneavoastră coordonată în modul de a vă exercita mandatul de Primar General. Anulaţi imediat decizia evident ilegală şi lăsaţi cetăţenii să se manifeste, dacă vor dori să facă acest lucru, într-un spaţiu care anul acesta a devenit un loc obişnuit al protestelor paşnice”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

De asemenea, si preşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a cerut, sâmbătă, primarului General al Capitalei, Gabriela Firea, să renunţe la ideea ”stupidă” a organizării unui târg în Piaţa Victoriei, afirmând că „Piaţa Victoriei nu este Piaţa Dragnea”, scrie Gandul.ro. „Este simplu, doamna Firea. Renunţaţi la ideea stupidă de a organiza un târg în Piaţa Victoriei”, a scris Ludovic Orban pe Faceboob. El a precizat că niciun primar general nu a organizat vreodată un târg în această locaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS